Новини, Шарен свят

Протести срещу лошите пътища и за по-високи детски и майчинство

Снимка: канал “Рила”

Недоволни шофьори и други граждани протестираха за четвърти път в неделя, на 20 декември, срещу обявената от правителството по-скъпа цена на винетките и лошото състояние на пътищата от републиканската мрежа в района.
Към протестиращите се присъединиха и родители, които настояваха за по-високи детски надбавки и средства за майчинство.
Блокиран бе входът на града ни откъм Дупница. Идващите автомобили обаче заобикаляха по околовръстния път. Тогава протестиращите започнаха да шофират с минимална скорост по дупнишкия път, с което забавяха движението на колите и започна образуването на колони по трасето. Този „мобилен протест” обаче бе спрян след предупреждението на полицаите, че участниците в него ще бъдат санкционирани.
Към протестиращите се присъединиха народният представител Радослав Стойчев и кметът Владимир Георгиев. Те изразиха своето единодушие с протестиращите по повод исканията им за основен ремонт на пътя за Дупница, както и на шосето от Боровец за Радуил, където поредица от свлачища заплашва да направи тази важна отсечка в скоро време на практика непроходима. Проблемът се усложнява още повече и от настъпващия зимен сезон.
Групата родители, които участваха в протеста, пък направиха жива верига заедно с децата си с искания държавата да увеличи средствата за детски и майчинство, тъй като сегашната издръжка не стига и раждаемостта драстично намалява. „А като не се раждат деца, няма да я има и България”, заключи разгневена майка.
Протести срещу цената на винетките и лошите пътища се състояха по същото време още в много градове на страната. Освен всичко друго шофьорите смятат, че новата цена на стикерите е незаконна, тъй като не е публикувана в „Държавен вестник” в необходимия срок.

Leave a Reply