Новини, Шарен свят

Протестът “Не на дискриминацията” мина мирно, но раздели ромите в Самоков

Значителни сили на Районното полицейско управление и жандармерията охраняваха ромския протест “Не на дискриминацията”, състоял се по-рано днес на централния площад “Захарий Зограф” в Самоков. Той бе съпроводен и от два контра протеста – единият също от представители на ромския етнос, а другия – от страна на граждани, които издигнаха плакати с надписи “За” равни права! “За” равни задължения! “За” еднакви закони за всички” и др. Благодарение и на многобройните служители на реда, сред които бе и шефът на РУП-Самоков Васил Попов, а и на мирните протестиращи и от трите страни, до ескалация на напрежението не се стигна и след няма и половин час и трите лъча се разотидоха по живо, по здраво.
Така и не станаха ясни исканията на самите организатори на протеста – Инициативен комитет начело с Христо Николов. Заедно с него на площада дойдоха към 50-60 души, които застанаха мирно до сцената в центъра. Малко след това още една група роми дойде откъм Седми квартал. Те обаче не се присъединиха към протестиращите, а ясно се разграничиха. След известни препирни и двете групички се разотидоха, като не се стигна до ексцесии помежду им.
В това време пред сградата на бившето кино имаше и граждански контрапротест, където рамо до рамо стояха млади мъже и жени. Те също не проявиха агресия и мирно демонстрираха исканията си, обобщени чрез издигнатите плакати.
Така един от първите ромски протести в града ни премина тихо и мирно. Не стана и ясно дали в общината има дискриминация или не, тъй като двата ромски лагера имаха разнопосочни мнения по въпроса.

Делян Василев

1 Comment

  1. Благовест Коларов

    Браво на участниците в контра протеста! За съжаление аз не можах да присъствам на тази изява, но горещо подкрепям мнението на младата ни съгражданка, излъчено по канал “Рила”! Неочакван за мен бе и другият контра митинг в който видях бат Сали. Значи има и по трезво мислещи хора и от този етнос!

Leave a Reply