Новини, Политика, Шарен свят

Протест срещу лошия път за Мальовица, министър Терзиева обеща бърз ремонт

Кирил Добрев, Силвия Стойчева, Владимир Георгиев, Десислава Терзиева

Още в близките дни започваме ремонт на пътя за Мальовица, заяви на работна среща в Самоков на 9 септември Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие и благоустройството.
Бързата реакция на властта идва само два дни след като в събота, на 7 септември, организирани от инициативен комитет, жители на Говедарци протестираха в присъствието на кмета на общината Владимир Георгиев /който бе дал предварително разрешение за акцията/ срещу лошото състояние на това шосе.
В работната среща в понеделник в Самоков по повод протеста освен министър Терзиева участваха народният представител Кирил Добрев, градоначалникът Георгиев, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, експерти от местната администрация, кметът на Говедарци Бойчо Шуманов и колегата му от Маджаре Иван Марков, както и представители на инициативния комитет на протестиращите – Георги Ранов и Иво Попов. Тук бяха и ръководители и специалисти от Изпълнителна агенция „Пътища” и от Областното пътно управление.
Министър Терзиева заяви, че от години в някои райони на страната не е правен ремонт на пътища и затова спешно трябва да се вземат мерки. Разбираемо е в този смисъл и искането на протестиращите за рехабилитация на пътя до Мальовица.
Вл. Георгиев подкрепи протестиращите и добави, че Общината е поискала да се ремонтират и пътищата до Ихтиман и Дупница, които също не са в добро състояние. Кметът изтъкна, че Общината заделя средства за частични ремонти, но това съвсем не е достатъчно.
Кметът на Говедарци и представителите на инициативния комитет изтъкнаха крайно належащата нужда от ремонт на пътя за Мальовица, тъй като туризмът е основен поминък за населението, а то през последните 25-30 години е намаляло двойно – от 2600 жители през 1985 г. на 1300 души сега.
Самият път е част от републиканската мрежа, за която отговаря Изпълнителна агенция „Пътища”. От години обаче не се полагат никакви грижи за това трасе и многобройните големи дупки /според някои, които са си дали труда да ги броят, са 3 хил., според други – 5 хил./ са постоянна заплаха за шофьори, пътници и автомобили.
Въпреки че общинската управа не отговаря за състоянието на това шосе, с пари от местната хазна през миналата и по-миналата година са ремонтирани отсечките от пътя в рамките на селата Говедарци и Маджаре. За тази цел по данни на местната администрация са изразходвани общо към 48 хил. лв.
Не е по силите на Общината, а не е и нейно задължение да ремонтира цялото шосе.
Мальовица е национален и международен курорт, посещава се от хиляди туристи от страната и чужбина по всяко време на годината и пътят до там в никакъв случай не би трябвало да прилича на лунен пейзаж.
Г-жа Терзиева обяви, че буквално в близките дни започват ремонтните работи на шосето от Говедарци за Мальовица. За тази цел е предвидено да се изразходват към 130-160 хил. лв.
Депутатът Добрев попита какво се предвижда за пътищата до Ихтиман и Дупница, тъй като те са в много тежко състояние, особено след като оттам през последните години се пренасочи движението на ТИР-овете. Г-жа Терзиева обясни, че и за там се планират ремонтни дейности. Кога ще се осъществят, не зависи само от желанието, а и от средствата, които ще се предвидят в републиканския бюджет за следващата година.

Евгения Попова

Leave a Reply