Новини, Статии, коментари

Протест срещу несправедливостта

След скандалната трагедия на 23 септември в Катуница, при която бе убит младеж, а след това още едно младо момче почина, в страната завря и закипя. Подпалени бяха къщи, бити бяха хора. Т. нар. цар Киро се кри дори май и в нашия край, докато накрая влезе в ареста. Протестни шествия заляха улиците и площадите на София, Пловдив, Варна, Бургас, Асеновград, Благоевград…
Какво искат тези хора? Някои са категорични, че те протестират срещу ромите, срещу ромската престъпност, мръсотия и пр. Други пък го обясняват с политически мотиви – видите ли, идат избори, не е лошо да яхнем вълната на народното недоволство… Висш държавник пък си позволи да нарече случая, възпламенил протестите, “криминален”.
Управляващи и политици се правят наистина на ощипана мома и не виждат /или не искат да видят/, че това са наивни или /още по-лошо!/ умишлени “бягства по тъча”.
Да, има престъпност и тя сред ромите е по-голяма, отколкото сред други етноси /знае се защо/; да, на политиканстване също сме свидетели; да, злокобният инцидент има и криминален привкус.
Но нима не се вижда, че всичко това са своеобразни детайли от пейзажа? Зад всичко това стои беззаконието, стои неравенството – икономическо, а оттам и политическо – на цели огромни слоеве от обществото, стоят несправедливите обществени взаимоотношения, стои безнаказаността.
Има тук и там етническа ненавист, има политически манипулации и агресия у младите, но те не нападнаха Кирил Рашков за това, че е ром, а заради предубеждението, че е натрупал несметни богатства по нечестен начин и на всичко отгоре парадира с това.
Не може двадесет и толкова години след промените народът да е доведен почти до просешка тояга, безпаричието да съпътства поне 90 % от хората, и никой да не потърси сметка на незаконно забогателите. Зад “героя” от Катуница се крият много други, които ограбиха родината ни и дерибействат.
Правителствата идват и си отиват, статуквото остава. А нали промените през 89-а станаха, за да има действително равноправие, демокрация, висок жизнен стандарт. Къде са?
Ето за това става въпрос. За това са протестите.
Не че другото не е важно. Но за циганията не са виновни само циганите. И не те главно.
Всеки може да се замисли и да си отговори: кой тогава?! /П/

Leave a Reply