История, Култура, Новини, Статии, коментари

Протоиерей Михаил Колев: „Булаир е свещена бран за чест и свобода, за вярата Христова!”

В ранната утрин на 8 февруари 1913 г. край село Булаир нова плеяда български герои ще защитят името на Майка България и ще покажат смелост на духа и сила свръхчовешка. Изправени пред четирикратно превишаващ броя им противник, развели свещените знамена на българската армия, с упование в златотъканите думи „С нас е Бог”, воините на 7-а рилска пехотна традиция, от 22-и пехотен Тракийски полк, знаят, че ако тук отстъпят, ако тук наведат глава, после целият народ ще плаща.
И онзи героичен дух, изпълващ гърдите смели от хилядолетия, сега отново ще сломи противника и ще извика гръмко „Ура” за вярата Христова, за свободата на България. И славната победа пише нова епопея, но не на забравените, а на величието и саможертвата, на свещената бран за чест и свобода.
Днес ние – техните потомци, благоговеем пред този подвиг на героите, чиито имена народът е положил за вечна памет върху стелите на читалищната сграда. И молим Бог да упокои душите им в място светло и покойно. А нас да направи достойни техни следовници, българи и родолюбци, за да я има майка България и в бъдните векове!
/Из словото на протоиерей Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоков, на тържеството по случай 104-годишнината на Булаирската епопея. Заглавието е на редакцията./

Leave a Reply