Професорка от Лондон свири на цигулка в Самоков и… Ковачевци /снимки/

Този ден – вторник, 24 юли, сигурно ще го запомнят домуващите в Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови”. При тях е на гости… концертна зала с класическа музика.
„Ако хората не могат да отидат в концертната зала, тя ще дойде при тях” – това е мотото на благотворителните гостувания на проф. Деворина Гамалова от Лондон. Самата тя споделя: „Винаги съм съчувствала на хората в неравностойно положение. Затова кандидатствах в английската благотворителна организация “Live Music Now”. И от тогава години наред вече участвам в благотворителни концерти, като с цигулката си искам да доставя радост на хората”.
…Притихнала зала с възрастни хора, които очакват изненадата. Много от тях не са слушали класическа музика и се чудят какво ще има. Проф. Гамалова спокойно им обяснява какво предстои да изпълнят в дует със студентката й /доброволката Катрин Уорд/, от кой композитор е, какво изразява съответното произведение. И сега вече Моцартовата „Малка нощна музика”, а и произведения на Сен Санс, Фриц Крайслер, на Чайковски, Марин Големинов, пък и унгарският чардаш звучат много по-приемливо и се посрещат с аплодисменти. И вълненията на всички са искрени, а жена от публиката – Цонка Андреева, по-късно на среща с изпълнителите споделя възторжено впечатленията си, а и запява някои популярни мелодии.

Катрин Уорд и проф. Деворина Гамалова

В края на концерта проф. Гамалова благодари за сърдечния прием и за внимателното слушане. Директорката на дома Виолетка Павлова пък благодари за чудесния концерт и връчи на гостите като дар чорапи, изплетени от домуващите.
В разговор след концерта проф. Гамалова изказа и задоволството си от добрите условия в дома, от вниманието, което отделят Общината, министерството и неправителствени организации за обзавеждането на този дом и за цялостното му функциониране.
Когато от представителя на „Приятел” научи за предстоящото честване на празника на Самоков и за предвидения концерт по този повод в музея на цигуларя Васко Василев, гостенката сподели, че с удоволствие би участвала в подобен концерт със солови изпълнения, а и с група музиканти. С радост тя научи, че в календара 21 август е обявен за ден на св. сщмч. Симеон Самоковски и с вълнение прие подарената й от директорката Павлова икона с образа на патрона на града ни.
В същия ден сутринта проф. Гамалова изнесе благотворителен концерт и в Дома за стари хора в Ковачевци.
Подобни изяви тя вече е имала в социални домове в Благоевград. Предстоят й пет концерта в София, а я очакват благотворителни прояви и във Варна, Провадия и на други места в страната.
Цигуларката сама спонсорира сегашното си начинание, но се надява в бъдеще да намери и спомоществователи.
х х х
Проф. Деворина Гамалова е със самоковски произход. Дъщеря е на Николай Гамалов. Майка й е германка. Семейството е живяло в Германия. Деворина е учила там, а после в Англия. Сега преподава в консерватории в Германия и в Англия /Лондон и Бирмингам/. В благотворителните си изяви включва и свои студенти. Пише и книги.
Мисията на “Live Music Now” е да представя жива музика пред хора, които нямат възможност да отидат в концертните зали. Организацията е основана от световноизвестния цигулар и хуманист Йехуди Менухин. В нея се влиза след изпит, при който се проверяват не само музикалните умения, а и способността на кандидатите да общуват с хората в неравностойно положение.

Евгения Попова

Проф. Деворина Гамалова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*