Проф. Андрей Пантев откри учебната година в Самоков

Проф. Андрей Пантев и директора Георги Велев

Големият учен и общественик проф. Андрей Пантев присъства на 15 септември на откриването на учебната година в ПТГ „Никола Вапцаров”. Тук бяха и кметът Владимир Георгиев, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов.
Тържествено бяха посрещнати знамето на училището и родният трибагреник.

„Без да е обявен за национален празник, днешния ден е именно такъв, разположен между две други сакрални дати за България: 6 септември – Деня на Съединението, и 22 септември – Деня на Независимостта. Радвам се, че с течение на времето се превърнахме в образец на възрожденско училище”, изтъкна директорът на техническата гимназия Георги Велев.
Видният историк, член на сдружение „Кръг Будител”, избиран три пъти за народен представител и член-академик на световната академия „Платон” проф. Пантев бе особено развълнуван. „Вашият патрон Никола Вапцаров показа как човек може да бъде едновременно възвишен човек и човек на техниката”, каза ученият. Той подари на училището и 3-томното издание „Строителите на съвременна България” на големия историк, писател, дипломат и журналист Симеон Радев.
Новоприетият осмокласник Мариян Минчев изпъкна с изпълнение на акордеон. Той и акомпанира на момичета, представили се с народен танц.
Учениците бяха поздравени от кмета Георгиев и от преподавателката Катя Гелова. Водосвет пък отслужи отец Любомир Годиняков.

Директорът Велев лисна менче с вода, а след това ученическата колона поведоха знаменосецът Светослав Постолов и асистентките Агнеса Гамалова и Ани Постолова.

Мариян Минчев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*