Здраве, Новини

Проф. Радка Аргирова: „Спазвайте мерките, от нас зависи”

„От нас зависи колко бързо ще свърши тази ситуация, ако спазваме мерките и се ограничаваме“, коментира пред централна медия ситуацията около борбата с коронавируса вирусологът проф. Радка Аргирова.
Тя добави, че коронавирусът лесно се предава от човек на човек. По думите й заразата живее върху човешката кожа 10 минути. На гладки повърхности може да се задържи до 24 часа, ако не се дезинфектира редовно. „Повърхностите – металните, стъклените и пластмасовите, трябва редовно да се почистват. Трябва да се работи само с ръкавици, с тях трябва да се пипа и телефонът, и компютърът“, допълни вирусологът.
Проф. Аргирова уточни, че коронавирусът е издръжлив при ниски температури и се надява при затопляне на времето разпространението му да се ограничи.
Би трябвало човек да си изгражда имунитет за минимум година, ако се е преборил със заразата. „Витамините помагат, но не са антивирусно средство. Те укрепват имунната система, особено пролетно време. Аз предлагам да се взимат витамини А, C и Е“, посъветва проф. Аргирова.
Според нея пиенето на големи количества вода не помага срещу заразяването с коронавируса. Носенето на маска, ако не сме болни или не контактуваме с хора, също е излишно.

Leave a Reply