ПТГ „Никола Вапцаров” чества 55-годишнина с мили спомени и поглед в бъдещето

Запомнящ се концерт в читалище-паметник „Отец Паисий” ознаменува 55-годишнината на ПТГ „Никола Вапцаров” на 8 декември – само ден след рождението на патрона на учебното заведение през 1909 г.
Тържеството започна с изнасяне на училищното знаме от красиви знаменосци, гвардейци и мажоретки. Край тях гордо стояха две големи картини – с лика на отишлия си без време, едва на 33 години, незабравим поет, по професия машинен техник, и с лика на покровителя на Самоков св. Симеон Самоковски. Всичко това на фона на паметен цитат от стихотворението на Вапцаров „Вяра”: „За него – Живота – направил бих всичко”.
Паметта на забележителния творец-хуманист бе почетена и с минута мълчание. В негова чест бе изпълнена и литературно-музикалната композиция „Училище за живот” – своеобразна поема по Вапцаровото творчество. Прозвуча „Облаче ле бяло” в изпълнение на талантливата певица от училището Елена Несторова, която по-късно поздрави с ефирния си глас присъстващите и с друга българска песен – „Лудо младо”. Пременен като мъдрец, ученикът Васил Вардаров предаде безценни житейски уроци на дете, с което заедно окичиха Дървото на добродетелите. В програмата участваха още много изпълнители от самоковски училища, клубове и състави.
Вълнуваща презентация с богат снимков архив проследи историята на училището от неговото основаване до ден днешен. Техническата гимназия е носител на най-високото отличие в областта на културата и образованието – орден „Кирил и Методий”, от 1972 г. При промените през 90-те години на миналия век учителският колектив осуетява няколко опита за смяна на названието на училището и успява да запази името „Никола Йонков Вапцаров”.
„Никога като ученик тук, в това училище, не съм вярвал, че ще застана след време пред вас и ще ви поздравя като директор на неговата 55-годишнина. Искам да изкажа огромната си благодарност към онези учители, които ни възпитаха като истински българи и отлични специалисти. Изключително ми е приятно сега да видя някои от тях тук, в читалището”, заяви развълнуваният и просълзен директор Георги Велев.
Той връчи плакет – символичен знак на българина, на кмета Владимир Георгиев с благодарност за неговата подкрепа през последните години.
„Наскоро станах част от иновативния лагер на „Джуниър Ачийвмънт”, който проведохте с ученици във вашето училище. Останах силно впечатлен от начина им на мислене. Тогава забелязах обаче, че озвучителната уредба ви създаде някои проблеми. Затова и решихме да ви подарим чисто нова уредба”, зарадва юбилярите кметът Георгиев.
Директорът Велев връчи почетни знаци „Никола Вапцаров” на изпълнителния директор на „Самел-90” АД инж. Петър Георгиев, на Борислав Манчев – един от основните участници при строежа на новата сграда на училището, на началника на РУП-Самоков Васил Попов, бивш възпитаник на училището, на някогашния ученик и натрупал вече 30-годишен стаж като учител Димитър Динев, и на главния библиотекар в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” Албена Ихтиманска.
„Този механоелектротухникум се създаде през 1962 г., защото тогава имаше мислещи в перспектива хора. Те знаеха, че две години по-късно тук ще се построи един от най-големите заводи за специална електроника в държавата – едно от 27-те предприятия на бившето Държавно стопанско обединение „Електрон” в София. Сега от тези 27 предприятия в цяла България единствено „Самел-90” остана и съществува и в момента. Ако продължим да не мислим в перспектива, нищо добро не очаква града и държавата”, заяви с болка инж. П. Георгиев и заедно с Г. Велев обявиха радостната новина, че се възобновяват връзките между „Н. Вапцаров” и „Самел”. Очаква се все повече ученици да стажуват в най-големия завод в Самоков и района.
„Това бе първата „скулптура” в моя професионален живот”, възкликна трогателно и картинно Боби Манчев. Той благодари от сърце на училищното ръководство, че не го е забравило, и изрази съжалението си, че не е могло да се направят и двете планирани 7-етажни общежития в съседство с училищната сграда, чиито основи дори са били положени.
Албена Ихтиманска връчи на юбилярите специално издание на Зографската чернова на Паисиевата „История славянобългарска”.
„Малко сме хората, които участвахме в изграждането на новата сграда на училището, а след това се върнахме. Струваше ми се, че съм оставил там цялата си младост и енергия”, развълнуван бе и Д. Динев, посрещнат с овации от учениците. Празникът на техникума съвпадна и с неговия рожден ден.
Присъстващите бяха поздравени от името на Обществения съвет към училището от Евтимия Банкова-Несторова. Поздравителни адреси пък бяха изпратили Министерството на образованието и науката, Техническият университет в София и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*