История, Новини, Образование

ПТГ „Н. Вапцаров” чества с концерт 50-годишния си юбилей

С тържествен концерт на 14 декември в читалище-паметник „Отец Паисий” ПТГ „Никола Вапцаров” отбеляза 50-годишнината от своето създаване.

С грамота и почетния знак на училището бе награден неговият бивш дългогодишен директор Крум Стайков.

В словото си директорът Георги Велев изрази признание на всички бивши и настоящи учители и ученици.

Юбилярите бяха поздравени сърдечно от кмета Владимир Георгиев, който връчи на директора и почетния плакет на Общината. Прочетени бяха поздравителни адреси от името на народния представител Цветан Сичанов и на ръководството на Регионалния инспекторат по образованието в Софийска област. С подарък и топли думи присъстващите бяха зарадвани и от директорката на ОУ „Христо Максимов” Венета Симитчийска, която отправи благопожелания от името на ръководителите на учебни заведения от общината.

Огласени бяха поздравителни адреси и от председателката на Общинския съвет на БСП Силвия Стойчева, както и от ръководството на Нов български университет. Празнуващите бяха поздравени и от името на дружество „Рилски турист”, Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”, Младежкия дом. Бивши служители в техникума поднесоха подарък на сегашния колектив.

Вълнуващо прозвучаха приветствените думи на племенника на патрона на техническата гимназия и негов съименник Никола Вапцаров, който от името на фондация „Вапцарова вяра” подари на юбилярите книги за живота на забележителния поет и борец за социална справедливост.

Ученици поднесоха силен рецитал, изтъкан от тревожните въпроси на нашето съвремие.

В началото мултимедийна презентация нагледно разказа за историята и успехите на училището. Тържествено прозвучаха „Мила Родино” и „На многая лета”. Младежи в гвардейска униформа развяха знамето на учебното заведение, флага на Самоков, родния трибагреник и знамето на Обединена Европа.

Пълният салон се наслади на грациозните мажоретки и на певческото майсторство на Габриела Даганова, която отправи поздрав от името на ПГ „Константин Фотинов”. Народните хора на сцената също стоплиха хората в студения зимен ден.

Приятната атмосфера се пренесе и на коктейла, който бе даден в новия общински хотел „Арена”. Сред присъстващите бяха депутатът Цветан Сичанов, кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, преподаватели и служители в техническата гимназия, бивши дългогодишни учители.

х х х

ПТГ „Никола Йонков Вапцаров” е открита като техникум през 1962 г. В сегашната нова сграда учебни занятия се водят от 1972 г. През 1978 г. техникумът се обединява със СПТУМ „Христо Смирненски”, а от 2003 г. прераства в професионална техническа гимназия.

Пръв директор е Иван Геров, наследен скоро от Ангел Константинов, под чието ръководство училището укрепва и се нанася в новата сграда.

Специалностите се менят през годините и десетилетията в съответствие с потребностите на икономиката, но неизменен остава стремежът на учители и ученици за учение и труд, за творчество. Големи успехи се постигат в областта на техниката, художествената самодейност, спорта.

Възпитаници на ПТГ „Н. Вапцаров” сега са стопански ръководители, бизнесмени, отлични специалисти, обществени деятели не само в Самоков и региона, но и в цялата страна.

Училището е носител на орден „Кирил и Методий” и на златния почетен знак на Самоков.

Тодор Попов

Leave a Reply