Птица без полет и човек без песен не може

Група “Детелини”

„Да съхраним българския фолклор с песен и танц!” – под това мото на 25, 26 и 27 ноември в София /залата на ул. „Позитано” 20/ се събраха над 2800 души от 140 състава от цялата страна и две формации от Република Македония. Националният преглед се проведе под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. Главни организатори бяха Съюзът на пенсионерите – 2004 и Надя Касабова, ръководител на пенсионерски клуб № 5.
За 11-и път самодейците от читалища и клубове на пенсионера пропътуваха стотици километри, за да се изявят, да покажат звучността на песните, ритмите на танците и красотата на своите носии. Редом с участниците от Софийско в залата пяха и играха и самодейци от Пернишко и Благоевградско, от Пазарджишко и Сливенско, от Врачанско и Великотърновско, от Русенско и Добричко, от Варненско, Пловдивско и дуги области.
Във форума участваха и жените от фолклорна група „Детелини” от Радуил, дамската танцова трупа „Ибърски ритми” към читалище „Христо Ботев” в същото село, женската фолклорна група „Околийка” от Горни Окол и квартет „Шишмановските баби” към самоковското читалище „Младост”. Всички те се представиха с автентичен фолклор и журито остана много доволно и впечатлено не само от техните изпълнения, но и от оригиналните им носии на възраст цял век.
И понеже много се вълнувам и радвам, когато на такива празници, редом до възрастните, се появят невинни детски лица и усмивки, ще ви запозная с едно 3-годишно момиченце – Сияна от Велико Търново, което, облечено в красива носия, ушита от баба му Ваня от Мездра, със знаменце в ръка, беше на сцената, заедно с нея и с дядо си Кръстьо, ръководител на хор от Лютиброд. Друг малък изпълнител – 7-годишният Борис, изпя песен на Илия Аргиров, а и лекуваше куклата в сценка на групата от Чепинци.
Може да се надяваме, че тези и други малчугани ще продължат по пътя на фолклора, заразени от такива хора като дядо Асен Градамански, който независимо от своите 82 години така игра и пя заедно със своите съселяни от Гецово, че засрами и младите танцьори. Неговата група представи много интересни песни, танци и носии.
Г-н Драгнев от клуба на пенсионера в Любимец рецитира свои стихотворения, посветени на странджанския славей Калинка Згурова и добруджанската чучулига Калинка Вълчева. В оркестъра на самодейците от Стражица пък успешно се изяви и малкият гайдар Ивайло.
Освен фолк групите пред присъстващите в залата пяха чаровно, с много любов, дами и господа от групите за стари градски песни /„Весели сърца”, „Пловдивски ритми”, „Хризантеми”, „Виолетките”, хор „Арфа” и др./.
Журито бе съставено от известни дами – председател бе народната певица Калинка Згурова, а членове – певицата и водеща в ТВ СКАТ Бони Милчева, поетесата Екатерина Захариева и хореографката Нели Таскова. След всяко изпълнение на сцената журито даваше своето мнение и препоръки на певците. Нали и затова е хубаво да ходиш на такива изяви – за да си сверяваш, както се казва, часовника.
Водещите Надя и Ваня представяха участниците и връчваха грамоти за участие. Двете статуетки „Света София” и медали заслужиха съставите от Македония – танцовият от Радовиш и певческият от Куманово. Гостите показаха фолклорни обичаи, танци и песни от своите родни места и връчиха подаръци на организаторите.
Н. Касабова е във взаимоотношения с тези състави още от 2002 г. Самата тя води групи на техни фестивали и други празници, а те пък гостуват в България.
Всички състави с пълни шепи са черпили от богатия български извор, а участниците в тях живеят с надеждата, че поколенията ще успеят да утоляват жаждата си от техните изпълнения и в бъдещите години.

Димитрина Божилова

Група “Ибърски ритми”
Група “Околийка”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*