Пукната скала може да захранва цял Самоков, а плащаме скъпо на „Софийска вода”

В интервю за централна медия хидроинженерът Любослав Симитчийски заяви, че 30 % от водоснабдяването на Самоков е от Пукната скала. Специалистът поясни, че дебитът на това водохващане е 180-200 литра в секунда и би стигнал за целия град. Водопроводът обаче, изграден преди повече от 70 години, е в лошо състояние и по него до Самоков достигат само 40-50 литра в секунда.
Същевременно от снабдителната мрежа е изключен друг водоизточник с не малък дебит от района на р. Бистрица, до Мусаленската пътека.
Инж. Симитчийски смята, изграждането на 5-километров водопровод от Пукната скала ще гарантира възобновяването на инвестицията в кратки срокове, тъй като няма да се извършват сегашните плащания към „Софийска вода”. Освен това ще има независимо и сигурно подаване на вода към най-големия град на областта.
Според ръководството на областната фирма по ВиК обаче инвестицията за подмяна на водопровода от Пукната скала е непосилна за дружеството. Но практиката показва, че дори и по-дребни ремонти са непосилни за „ВиК”. Община Самоков е принудена да купува съответните части и материали за водоснабдяване и канализация и да отделя за тази цел значителни „пера” от местния бюджет. Така например е и сега със започналия основен ремонт на комуникациите на централната улица на най-големия квартал в града ни – „Самоково”.
Водата плащаме двойно и тройно – веднъж чрез сметките и втори път чрез бюджета, а на този фон цената й в края на миналата и началото на тази година скочи драстично – от 1,55 лв. на 2,64 лв. за кубик. Гражданите на Самоков протестираха на два многолюдни митинга през декември и февруари. Против се обявиха и кметът Владимир Георгиев, и Общинският съвет, изпратено бе протестно писмо от местната управа и самоковската общественост до компетентните висши институции в София, областният управител Илиан Тодоров внесе въпроса в съда.
Засега обаче промяна няма. На много от живеещите по високи етажи в жилищните блокове на града, а и в доста села водата не достига или качеството й не е добро. Това предизвика и искането Самоков да излезе от Асоциацията по ВиК и в града ни да се образува самостоятелно общинско ВиК дружество.
Освен всичко друго продължава и забавянето на ремонта на яз. „Бели Искър”, чиято стена по мнението на експерти е една от най-опасните в страната.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*