Пулса на времето да усещаш чрез песента…

10 години състав “Лунни лъчи”

Денят е 2 септември 2002 г. Слага се началото на едно явление, което вече 10 години огрява със своя особена, красива светлина дните до 28 септември 2012 г. В тази топла септемврийска вечер в читалище-паметник “Отец Паисий” се събраха много почитатели на старата градска песен. Самоковската вокално-инструментална група “Лунни лъчи” отбеляза своя юбилей с концерт.
Върнем ли се в годините назад, ще открием как идеята на читалищното настоятелство, пленено от чара на старата градска песен, става реалност. А името… то идва някак си от само себе си – “Лунни лъчи” – от рефрена на прекрасна песен – “…лунни лъчи, колко очи пият от вашата прелест тогава…”
И първите, глътнали от тоя сладък нектар, са Димчо Тосков, Добрин Николов, Георги Чапкънски, Благовест Ангелов, Стоян Пашов, Цветан Ангелов и дамите – Кристина Петрова, Ирина Атанасова и Ваня Делибашева.
Тръгват още в началото по своя звезден път, усилията им се увенчават винаги и навсякъде с успех – получават купи, медали, плакети, грамоти… Получават отличия и признание. Варна, Стара Загора, Хасково, Свищов, Петрич, Кюстендил – от град на град, от фестивал на фестивал се връщат в родния Самоков с почетни награди. Всички те бяха намерили място в изложбата, подредена във фоайето на читалището. За десетилетието са изнесени и над 30 концерта – коледни, пролетни, великденски, по време на други празници – “Лунни лъчи” са винаги на сцената.
Хасково ги изпраща с награда от фестивала “С песните на Ари” /Аспарух Лешников/, Свищов – с награда от “Песните на Алеко”, Варна /”Море и спомени”/, Стара Загора /”Златен лист се рони”/…
Съставът сега се състои от шест души, но техните артистични изпълнения, тяхното изкачване по стълбичката на успехите продължава с пълна сила. Това сподели и водещият на концерта Христо Ненов. Това доказаха и певците, и музикантите и тая вечер, на своя юбилеен концерт.
Поздравиха ги млади и по-възрастни колеги. За юбилярите свириха на акордеон Елена Рогачева и Мариян Минчев, чиито ръководител е инструменталист в групата. Те изпълниха чудесен микс от народни песни и хора, дори акомпанираха на солистите Димчо Тосков и Ирина Атанасова. Приятелството си е приятелство и то се крепи на дружеските, добри и сърдечни взаимоотношения. Това доказа и състав “Дилижанс”, който също ни зарадва тази вечер с много хубави изпълнения на песни от репертоара на Лили Иванова, Васил Найденов, “Ритон” и др.
Накрая двата състава изпяха няколко песни колективно и това изпълнение прозвуча така, че публиката дълго ги аплодира.
Поздравления заедно с разкошни кошници цветя бяха поднесени от името на Общината /от председателката на Общинския съвет Ирена Коцева и гл. експерт “Култура” Пепа Георгиева/, от женската фолклорна група “Самокови” /Деница Михайлова/, от Младежкия дом /Латинка Щъркелова/.
С топли думи към юбилярите се обърна и секретарят на читалище-паметник “Отец Паисий” Васил Михайлов. Димитрина Божилова пък ги поздрави със стихотворение, а на ръководителя на състава връчи медал “Златен Фасулицър” – нали и Бобфестът в Радуил само преди месец също навърши 10 години…

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*