Новини, Шарен свят

Пускат специален автобус от София до Самоков и „Цари мали град”

Крепостта Урвич е една от спирките на автобуса, който ще пътува за Самоков и „Цари мали град”

Специален автобус ще прави туристически обиколки до над 40 храма, манастири и оброчища в София и Софийска област догодина, включително до забележителности на Самоков и до възстановената крепост край Белчин „Цари мали град”.
„Идеята е да се направи културен маршрут около парка „Софийската мала Света гора”, обясни на 9 октомври проф. Николай Овчаров.
Туристите първо ще разглеждат забележителностите на столицата – Ларгото, Източната порта, музеят под „Св. София” и др. После обиколката ще продължи към крепостта Урвич на шосето за Самоков /преди Пасарел/. След това гид ще поведе пътуващите по възрожденските улици на града ни. Последната спирка ще е в Белчин, където туристите ще се запознаят с „Цари мали град” и възстановената средновековна църква „Св. Петка”. Пътниците ще се завърнат накрая през Алино, Поповяне, Ковачевци и Ярема в София.
Проф. Овчаров показа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова археологическите разкопки при Урвич.
Стана ясно, че ще се търсят средства за възстановяване на храма „Св. Илия” при крепостта. В светата обител през миналата година са били намерени сребърни монети и красиви стенописи, а през тази година има нови находки – кукичка за лов на едри риби, монети от Средновековието и бижута.
Самият археологически обект се проучва със средства по проект по програма “Култура” на Столичната община.
Разкритата църква се проучва от проф. Овчаров и доц. Бони Петрунова, заедно със студенти от Нов български университет и Пловдивския университет.
По думите на Овчаров църквата е съществувала до 15-16 в. Крепостта до нея е просъществувала до падането на Втората българска държава под турско робство, като според предположенията на археолога при нея е загинал и синът на цар Иван Шишман.

Leave a Reply