Пуснаха заведенията на открито и спорта, махнаха КПП-тата, без маски навън

Снимка: архив

Със заповед на здравния министър Кирил Ананаиев бяха премахнати някои от ограничителните мерки, предприети преди време във връзка с извънредното положение и борбата с коронавируса. Разрешени са от няколко дни работата на заведенията и спортните занимания на открито.
Вече не е задължително навън да се носят маски. Ограничението остава за затворени помещения – магазини, аптеки, офиси, обществения транспорт, местата, където се събират повече хора, и др. Първоначално маските навън бяха задължителни само един ден – в края на март, след това бяха въведени като норма до 26 април, а по-късно действието на нареждането бе продължено до края /засега/ на извънредното положение – 13 май, но ето че и тази забрана падна по-рано.
Разбира се, продължават да важат изискванията за социална дистанция.
Съгласно една от новите заповеди посещенията на открито, в градини и тераси на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, се допускат, но масите трябва да са разположени най-малко на 1,5 метра една от друга и на тях не трябва да има повече от 4 души; хората от обслужващия персонал да са с маски или шлемове и препоръчително с ръкавици; да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител; да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите.
Здравният министър разреши и упражняването на индивидуален спорт на открито, включително тенис, колоездене, лека атлетика и др., разбира се, като се спазва дистанция от най-малко 2,5 метра между спортуващите. Тук става дума само за тренировки, не и за състезания.
От 6 май бяха премахнати и КПП-тата /контролно-пропускателните пунктове/ в областните градове, което бе едно от най-важните искания на обществото.
Пак според новите разпореждания организаторите на шофьорските курсове са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, включително носенето на защитни маски и дезинфекцията на използваните превозни средства и други съоръжения.
Разрешени бяха и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, но без да работят прилежащите към тях търговски обекти. Изисква се да се измерва температурата на посетителите; да се осигурява дистанция от 2,5 м между чакащите да влязат; да се обработва и дезинфекцира водата; тоалетните, съблекалните, уредите и пр. да се дезинфекцират най-малко на всеки час; да се осигурят диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи; хората от персонала да ползват маски и ръкавици и др.
Позволява се и работата на музеи на открито при спазване на изискванията за социална дистанция и останалите противоепидемични мерки.
Разрешено е вече и посещението на националните паркове, включително на НП „Рила“, като се спазват изискванията за социална дистанция от минимум 2,5 метра и не се позволява събирането на групи туристи на едно място. При разговори трябва да се използват маски или шалове. Забранено е ползването на лифтове, посещенията на хижи и заслони, както и пребиваването в беседки, на пейки и др. На всички входно-изходни пунктове на парка, както и в посетителските центрове на видно място са поставени съответни указания.
Част от причините за промените са свързани със затоплянето на времето, както и с обществената нетърпимост особено спрямо някои въведени мерки.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*