Новини

Пчеларят Иван Тотев: „Предупреждавайте, когато ще се пръска!”

„Пчелите ми измряха. Моля ви, призовете, когато се пръска, да се предупреждават пчеларите предварително, за да си затворят навреме кошерите и да предпазят пчелите. Иначе и мед няма да има…”, сподели болката си в редакцията на 7 май Иван Тотев.
Стана ясно, че той имал общо 16 кошера над Самоков, покрай шосето за Говедарци. От пръскания на близките малини през есента, по думите на дългогодишния пчелар, починали пчелите от 14 от кошерите, останали само два кошера читави, те били по настрани.
Според Тотев, когато са пръскани близките малинови насаждения през есента, пчеларите не са били предупредени и това се оказало фатално. Пострадали са и други собственици на кошери. Наложило се дори някои да си преместят кошерите на други места. 
Пчеларят напомни, че неотдавна земеделският министър Румен Порожанов съобщил по телевизията, че са изпратени писма до областните управи и общините, в които се отбелязва, че при пръскане на площите предварително трябва да се уведомяват съответните стопани в околността. 
Тотев очаква, че и от дружеството на пчеларите ще се вземат мерки в тази насока. Самият той е регистриран като пчелар, член е на дружеството. Сега, както сам каза, влиза в контакт с фирма от Ловеч, откъдето да закупи нови пчели майки. Разбираемо е, че това е свързано с допълнителни разходи, загуба на време, разправии.
Ето защо молбата на Иван Тотев е при предстоящите пръскания пчеларите да бъдат предварително уведомявани, за да може навреме да предприемат мерки и да опазят пчелите си.
Материалът бе подготвен за печат, когато на 7 май агенция „Фокус” публикува интервю на Елеонора Чолакова с кмета на Тутракан и дългогодишен пчелар Димитър Стефанов, който изтъква, че „трябва в България да се издаде, както имаме във всички области на животновъдството добри практики, един нормативен документ, в който да се казва категорично кога, какво и по какъв начин трябва да се прави като профилактика… И второто нещо, което трябва, земеделците и пчеларите да си стиснат ръце, защото те са заедно свързани. Ако няма пчеларство, няма да има земеделие, ако няма земеделие, няма да има и пчеларство.”
На 8 май се състоя и заседание на Консултативния съвет по пчеларство. Стана ясно, че изследването на пчелите, което струва около 420 лв., ще бъде поето от земеделското министерство, но до това ще се прибягва само когато масово измират пчели.
Ще има и промени в нормативните документи, в които е установено, че има сериозни пропуски и противоречие с други документи. Ще се промени Наредбата за пчеларите. От тях се очакват предложения във връзка с това. Ще се създадат и национален електронен регистър и оповестителна система за пчеларите. Явно обаче всичко това е въпрос и на време.

Leave a Reply