Първа копка на комплекс с голф игрище край Горни Окол

След продължителна подготовка край Горни Окол „Маркан Холдинг“ АД започна изграждането на OKOL Lake Park – ултрамодерен комплекс за спорт и отдих с игрище за голф и академия. Мястото е близо до яз. „Искър“, към който се откриват впечатляващи гледки.
Осъществяването на значимия инвестиционен проект започна на 1 август, в събота. Първа копка направиха ръководителите на „Маркан Холдинг” и кметът на общината Владимир Георгиев. Сред присъстващите бяха зам.-областният управител и земляк на местните жители Николай Николов, кметските наместници на Горни Окол и Долни Окол – Елена Недялкова и Николай Стойнов.
Идеята за комплекса е вдъхновена от красотата на природата и стремежа към здравословен начин на живот. Основният замисъл е да се създаде алтернатива на градската среда, която да предлага много добри удобства и възможности за активен живот, работа и отдих сред природата.
Комплексът включва международно голф игрище, петзвезден хотел, паркови пространства и жилищни зони със семейни и ваканционни имоти.
Хотел PULLMAN е основен елемент в комплекса и ще бъде управляван от Accor – световен лидер в хотелиерската индустрия и най-големият хотелски оператор в Европа. Хотелският комплекс включва 149 стаи /ключа/ и 40 брандирани къщи. На разположение на посетителите ще бъдат ресторанти, магазини и луксозен СПА център.
Голф игрището с дължина 7000 ярда ще бъде разположено върху площ от 650 дка на 1000 м надморска височина. От това уникално по рода си спортно съоръжение ще се откриват невероятни гледки към язовира, Рила и пистите на Боровец, към Плана и Витоша. Целта е игрището да се превърне в средище както за професионални играчи, така и за любители. Всеки желаещ да подобри играта си или да се докосне за първи път до магията на голфа ще може да се възползва от груповите занимания и индивидуалните уроци в Голф академията на комплекса.
Стремежът при проектирането е бил максимално да се запази съществуващата природна среда, включително околните скални образувания.
Комплексът ще разполага и с училище, детска градина, екоферма с туристически характер, зона с офиси и допълнителни пространства и съоръжения за спорт, отдих и забавления.
Целият комплекс ще бъде разположен върху обширно плато, сред простор и чист въздух. Микроклиматът на района се отличава с прохладно лято, мека зима, много слънчеви дни и липса на силни ветрове.
Основният инвеститор – „Маркан Холдинг“, е реализирал вече няколко собствени инвестиционни проекта в страната на обща стойност около 130 млн. лв. Ключово звено в структурите на холдинга е строителната компания „Маркан“ ЕООД, основана през 1993 г.
Сегашният проект ще се осъществи с активното участие на няколко международни партньорски компании.

Самият проект за OKOL Lake Park се развива от 10 години, като към момента вложените средства са в размер на 6 млн. лв.
Първата фаза от строителството включва голф игрището с клуб и академия, хотел, парк и лесопарк. Ще започне и строителството на първите жилищни сгради – редови и самостоятелни къщи, брандирани жилища, студиа. Предвижда се голф игрището, хотелът, паркът и част от жилищата да бъдат завършени и въведени в експлоатация през 2022 г.
През сегашната 2020 г. стартира и изграждането на цялостната инфраструктура – водопровод и канализация, електроснабдяване, улична мрежа, пречиствателна станция. 
През втория етап на строителството ще бъдат изградени училището, магазини, зоната с офиси и пространствата за спорт, възстановяване и забавления.
Самите жилищни зони ще бъдат разположени по периферията на голф игрището, което е в центъра на комплекса и се предвижда да функционира целогодишно. Ваканционните жилища пък са в три категории – студиа, лофтове /просторни апартаменти на две нива/ и брандирани къщи, които ще функционират под управлението на хотела. Тези къщи, както поясняват специалистите, са нов модерен тип ваканционни имоти с висока възвръщаемост на инвестицията. В комплекса те ще бъдат с категория 5 звезди.
Семейните жилища са планирани в няколко разновидности – за хора с различни предпочитания и възможности. Предвидени са редови и самостоятелни къщи с различна площ и разпределение, съобразени с изискванията на модерното семейство. За хората с по-специфични предпочитания е осигурена възможност за закупуване на парцел и проектиране на къща по индивидуално задание.
Целият комплекс ще бъде разположен върху масив с обща площ около 3 000 дка.
Очакваше се строителството на комплекса да стартира още през пролетта, но извънредните обстоятелства са забавили временно практическата работа.
Кметът Георгиев поздрави инвеститорите и обобщи: „Горд и щастлив съм, че присъствах на първа копка на един изключително мащабен проект, представляващ инвестиция за почти половин милиард евро във висококачествен туристически продукт“.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*