Новини, Шарен свят

Първа копка на Центъра за деца с увреждания

В двора на бившето училище „Никола Драмалиев” на 19 юли започна изграждането на Център за настаняване от семеен тип на деца с увреждания.
Първата копка направиха кметът Владимир Георгиев и Красимир Милушев, шеф на „Красстрой” – фирмата, спечелила обществената поръчка за извършване на строителството. Градоначалникът разби и бутилка шампанско в багера с пожелания за здраве и успех в работата.
Да уважат събитието бяха дошли народната представителка Ирена Коцева, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметът Васил Сайменов, областните координатори по проекта Мадлен Пейчева и Мила Пешова от Агенцията по заетостта, инж. Данаил Попов, който ще осъществява инвеститорския контрол на обекта, и др.
Тържеството започна с водосвет за здраве и успех, отслужен от отец Георги. По-късно голяма вкусна пита бе раздадена на строителите и на всички присъстващи.
Кметът Вл. Георгиев поздрави работниците и гостите, напомни за трудностите около този проект, но не скри и радостта си, че предишния ден, на 18 юли, е открита, също по проект, възстановената крепост „Цари мали град” над Белчин, а сега започва строителството на център с важни социални функции в интерес на децата, в който ще се открият и нови работни места.
Директорът на дирекция „Социално подпомагане” в Самоков Иван Карагеоргиев прочете поздравителен адрес от името на зам.-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров.
Г-н Милушев бе категоричен, че до 117 дни /вместо първоначално предвидения срок от половин година/ строителството ще приключи и тук ще се издигне красива масивна двуетажна сграда, гордост за строителната фирма и общината.
Центърът, където ще бъдат настанени при съвременни условия 14 деца с увреждания /от специализирания дом в с. Видраре, община Правец/, ще бъде със 720 кв. м разгъната застроена площ и с всички необходими помещения и съоръжения. В двора на комплекса ще бъдат озелени 800 кв. м, като там ще се монтират и съоръжения за игри и спортуване, ще се обособят кътове за отдих. Целият имот е предоставен безвъзмездно на Общината от държавата.
Новото строителство ще се осъществи в изпълнение на спечелен от Общината проект “Осигуряване на ефективна социална инфраструктура в Община Самоков чрез изграждане на център за настаняване от семеен тип”. Съфинансиране към европейските пари е осигурено от държавния бюджет.

Надка Вардарова

Leave a Reply