Първият учебен ден – един от най-големите празници

Може би и първият учебен ден трябва да влезе в официалния празничен календар на България. И без това е факт, че този ден /независимо дали е 15, 16 или 17 септември/ е истински всенароден празник – та нали почти всеки дом изпраща ученик на училище!
Тази година и времето бе в съзвучие с настроението на хората. А и много бяха нововъведенията в самоковските училища и детски градини, които в приветлив вид посрещнаха своите възпитаници за новата учебна година.
В 13 училища в общината 3826 ученици ще се обучават в 181 паралелки. 327 първокласници ще учат в общо 17 паралелки.
Кметът Владимир Георгиев изпрати поздравителни адреси до всички учебни заведения. Инвестиционната програма на Общината в сферата на образованието за тази година възлезе на почти 2 млн. лв. Средствата се изразходват за ремонти на сгради и дворове, за обзавеждане и др.

х х х

В ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” е обновен дворът, възстановени са спортните площадки. Създаден нов, втори компютърен кабинет с 4 интерактивни дисплея. Интернет мрежата е на територията на цялото училище. Тук преминават изцяло на електронен дневник.
В училището са обновени и санитарните възли. Създадена е достъпна среда за ученици с увреждания. Фирма „Тотал” е дарила устройство за изкачване на стълби с инвалидна количка.
Нововъведенията са станали действителност благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката и Община Самоков, както и чрез собствени средства. Благотворно се е оказало партньорството на фирмите „Юнион Интерактив” ООД, „А1”, „Тотал”. 

х х х

В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в края на септември ще бъде готов новоизграждащият се физкултурен салон. Изградена е отводнителна система. Поставен е нов паркет. Ремонтирани са тоалетните. Оградата на училището е боядисана на доброволни начала от учители, ученици, родители, близки. Помощ са оказали и малките баскетболисти от „Рилски спортист”. Почистен е  училищният двор.

х х х

В СУ „Отец Паисий” са сформирани 21 паралелки. Училището разполага с обзаведени кабинети по различните учебни предмети, с компютърни кабинети, кабинет по спедиция и логистика, интерактивен и ресурсен кабинет. Основно са обновени тоалетните.
Приоритет в работата е използването на новите технологии – интерактивната бяла дъска, интерактивните електронни учебници за учителя и ученика, дигиталните приложения за компютър, лаптоп, таблет и смартфон, образователните компютърни платформи и игри. От тази учебна година тук започват работа и с електронен дневник.
След основно образование обучението е в две паралелки: профилирана  – „Софтуерни и хардуерни науки” с интензивно изучаване на чужд език и професионална – „Спедиция, транспортна и складова логистика” с разширено изучаване на английски. В 1 клас има една паралелка, а в 5 клас – две.
Междувременно Общината е изработила и внесла за приемане проект за обновление на сградите на СУ „Отец Паисий” и СУ „Никола Велчев” /Спортното училище, в което, както се знае, учебната година започна на 1 септември/.

х х х

В ОУ „Христо Максимов” на тържеството на 16 септември присъства и кметът Владимир Георгиев. „Най-вълнуващ е празникът за първокласниците. На тях пожелавам незабравими дни, успешно обучение и вяра в учителите, с които ще бъдат заедно! Поставете добро начало на вашето обучение, за да се радвате на добри плодове в края му. Вълнуващ е празникът и за седмокласниците. За тях това е последният първи учебен ден в нашето училище. Скъпи ученици, пазете традициите на нашето училище, умножавайте успехите му, почитайте всеотдайността на своите преподаватели”, призова в приветствието си директорката Антоанета Николова.
В това учебно заведение скоро ще имат и нови спортни площадки.

х х х

В ПГ „Константин Фотинов” е ремонтирана фасадата. Там се обновяват и спортните площадки.

х х х

В ОУ „Неофит Рилски” са ремонтирани тоалетните.

х х х

В Професионалната гимназия по туризъм от тази учебна година преминават към дуално обучение /успоредно учене и работа/. Подробна публикация по темата поместваме отделно в този брой.

х х х

Кметът Владимир Георгиев откри учебната година и в ПТГ „Никола Вапцаров”.

х х х

Учебната година бе открита на 16 септември и във всички останали учебни заведения в града и селата от общината.

х х х

И във всички детски заведения са обновени площадките и съоръженията. Приключили са ремонтите на покриви, отоплителни инсталации и дворове. Ремонтирани са и филиалите в селата. Децата ще имат доста по-добри условия за учене и игра.

х х х

Новата учебна година стартира и с нови учебници и учебни програми за 4 и 10 клас. Изпитите по „Човекът и природата” и „Човекът и обществото” в края на 4 клас отпадат, остават само тестовете по български и математика. За първи път ще има изпити по български и по математика в края на 10 клас, а тестът по дигитални компетентности ще е по желание. 
Новият инспекторат по образованието пък ще инспектира за първи път през тази учебна година към 150-200 училища и детски градини в страната.

Екип на „Приятел”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*