Първият учебен звън би в СУ „Никола Велчев” /СНИМКИ/

Новата учебна 2016-2017 година вече е тук! Първи, по традиция, под училищния венец минаха учениците от Спортното училище „Никола Велчев”, заели места в класните стаи още в първия ден на септември.
На тържество в двора на школото бяха приветствани училищното знаме и знаменосците Стасимир Дойчинов, Александрина Кашинова и Никол Николова. Присъстващите изслушаха „Мила родино” и „заръчаха” на младите самоковци да направят така, че химнът на България да звучи многократно след техни изяви по белите писти и на тепиха.
Новата директорка Гиргина Рангочева приветства ученици, учители, родители и гости. „Тук се учи не по-малко от другите училища и затова говорят и резултатите на нашите ученици. Да, на учениците им е по-турдно, защото съчетават образоването си със спортуването, и то на високо ниво, но СУ „Никола Велчев” се е утвърдило през годините като ковачница за победители в спорта, науката и живота”, изтъкна Рангочева.
Тя връчи грамоти на успешно представили се на състезания през миналата година младежи от училището. Директорката заяви още, че от тази учебна година училището ще чества патронен празник, посветен на първия му и дългогодишен директор Никола Велчев, на чието име е наречено и самото школо.
Зам.-директорката Ваня Стойчева посочи, че средният успех на учениците от миналата учебна година е много добър /4.92/. Завоюваните медали от държавни първенства са общо 93 – 26 златни, 28 сребърни и 39 бронзови. Представители на „Н. Велчев” са се класирали на призови места и в авторитетни конкурси.
Огласени бяха поздравителни адреси от Христо Андреев, началник на РУО – Регионалното управление на образованието /досегашният инспекторат/ в Софийска област, от кмета на Самоков Владимир Георгиев и общинската съветничка и спортна деятелка Светлана Атанасова.
Тържествен водосвет отслужи архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев.
Символично първия училищен звънец удариха заедно директорката Рангочева и съпругатата на Никола Велчев – Тинка. Първи под училищния венец пък минаха най-малките ученици в училището – петокласниците с класен ръководител Галя Янкова.
Група ученици се отправиха към Туристическата градина, където поставиха цветя пред паметника на Петър Попангелов-старши, ръководител на съществувалата през 60-те години на миналия век Специализирана школа по ски в Самоков, на основата на която е създадено и самото спортно училище.
В програмата се вплете успешно с изпълнението си и малката певица Маргаритка Бочева.
Сред гостите на 1 септември бяха зам.-кметовете Люба Кленова, Сия Шехтанова и Васил Сайменов, Атанаска Делева – ст. експерт в РУО – Софийска област, Жулияна Костова – гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Общината, ръководители на спортни клубове, бившият възпитаник на училището д-р Ивайло Гълъбов и др.

Делян Василев

Повече снимки ще намерите тук: https://www.facebook.com/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1403913362971942

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*