Първи фестивал на църковните песнопения в Самоков

В обновения храм „Св. Никола” на 28 септември се състоя първи фестивал на църковните песнопения. Идеята бе на иконом Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоковската духовна околия, и на Владимир Георгиев.
Форумът бе посветен на 160-годишнината /1859 г./ от окончателното изгонване от Самоков на последния гръцки владика – т. нар. Дели Матей, и поставяне на началото на водене на службите на родния език.
Изявиха се детската вокална група „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, мъжкият хор към Митрополитската черква „Успение Богородично” с ръководител Добрин Николов, женският тригласен хор към Девическия манастир „Покров Богородичен” с ръководител Ангелина Маринкова, смесеният хор при Долнамхленската черква „Въведение Богородично” с ръководител Елена Начева.
Овации заслужиха и гостите – женският хор при катедралния храм „Св. Георги Победоносец” в Дупница и смесеният хор при черквата „Успение на Пресвета Богородица” в Ихтиман.
Красиви почетни дипломи връчиха на участващите състави инициаторите – иконом Михаил Колев и Владимир Георгиев, както и зам.-кметът Люба Кленова и гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева.
Водещата Латинка Щъркелова изтъкна приноса на Самоков като град, в който още през първата половина на 19 в. се слага началото на борбата за независима българска църква. Известни са големите заслуги в това отношение на редица видни самоковци – митрополит Авксентий Велешки, Захари Хаджигтюров, Димитър Смрикаров, Захарий Зограф, Никола Образописов и др.
Черквата „Св. Никола” е най-новата /въпреки че е на повече от век и половина/ от сега действащите храмове в града ни. Тя е осветена на 26 октомври 1861 г. Известна е и с чудесната си акустика и това е още една причина именно тук да се състои и самият фестивал. Предстоятел на храма от скоро е свещ. Емилиян Дамянов.
Иконом Михаил Колев благодари на общинското ръководство, на самоковското духовенство, на ръководителите и участниците в църковните хорове и на всички посетители за съхранените хилядолетни традиции на православното изкуство. „Нека ни възвисят духовно песнопенията”, пожела архиерейският наместник, а след края на фестивала възкликна: „Тук сега по-скоро бяхме в небесата, отколкото на земята…”
Известно е, че певчески формации към черквите в града ни има отдавна. Диригенти на съставите са били проф. Васил Стоин, полк. Иван Марков, Асен Попвасилев – дългогодишен ръководител на мандолинния оркестър, учителят Христо Тошев и др. Забележителен е приносът за хора в манастира на монахиня Херувима, отец Борислав Китов, протоиерей Димитър Тошев. Младата сегашна диригентка Ангелина Маринкова пък заяви: „Чувствам се горда и безмерно щастлива, че мога да работя с толкова музикални и сърцати творци, каквито са нашите хористи. Пожелавам им да бъдат все така трудолюбиви, отзивчиви, смели и сладкогласни!”
Организаторите се бяха постарали в храма да бъдат поставени достатъчно столове, но въпреки това имаше и правостоящи.
И самите инициатори, и участниците в съставите, а и техните почитатели единодушно пожелаха фестивалът на църковните песнопения в Самоков да стане традиционен и да се провежда всяка година.
Паметливи припомниха, че подобен фестивал имаше в рамките на първото честване на Празника на Самоков в самото начало на новия век. Време е наистина подобен форум да се превърне в традиционен.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*