Култура, Новини, Читателски

Първокласен концерт!

Отклик

Концертът на 5 април бе истинско възпоминание за д-р Боян и д-р Борислав Кашъмови и прекрасен подарък за празника на лекарите. Трябва да благодарим за идеята на Димитър Слатински и за отличната организация на Боян Кашъмов-син и на управителя на болницата д-р Красимира Ковачка.
Признание заслужава за щедрия си благороден жест и председателят на читалище-паметник „Отец Паисий” Стоян Пашов, предоставил безплатно великолепната зала в красивата сграда на читалището, както и хонорари на музикантите.
И вечерта в тоя ден тази препълнена зала имаше рядката възможност да се наслади на голямото изкуство на „Софийски виртуози“ – четирима от най-способните професори в Консерваторията и известни концертиращи артисти в цяла България и в много страни в чужбина, възпитаници на Лондон, Санкт Петербург, Париж, Будапеща, Брюксел – проф. д-р Атанас Куртев, проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов и проф. Анатоли Кръстев!
В тази зала отдавна не бяха прозвучали класически творби, като изпълнените онази вечер. Самият концерт пък бе открит от 7-годишната цигуларка Марина Никова в съпровод на пианиста и диригент на хор „Бодра смяна“ Александър Кочков. Малката талантлива и чаровна изпълнителка е една бъдеща надежда – продължител на известни традиции от близкото музикално минало на града ни.
После красивата музика на четиримата виртуози завладя слушателите. Проф. д-р Атанас Куртев и проф. Йосиф Радионов са и ерудирани оратори, те умеят непринудено да влизат в контакт с публиката. И този път, като сюрприз, те посветиха две от изпълненията си на самоковци: на композитора, диригент, акордеонист и неуморен планинар Борис Стрински, който през лятото, живот и здраве, ще навърши 90 години, и на певицата Росица Тренкова – отколешна гордост на Самоков.
Гостите припомниха, че Тренкова е имала редица участия в концерти в Германия и на Шубертовото дружество с проф. Радионов, както и в София и в Самоков. С проф. д-р Атанас Куртев я свързва задълбочена работа върху интегралното изпълнение, за първи път в България, на всички песни на големия музикант и архитект Димитър Ненов (пребивавал и творил и в нашия град, влюбен в Рила). Това изпълнение е отличено с грамота и осъществено на концерти и запис в Радио София, издадена е през 1990 г. и плоча на „Балкантон“.
Казват, че никой не е пророк сред своите. В Самоков в последно време може би са позабравени концертните прояви на певицата и това сега беше вълнуващо признание за 83-годишната ни съгражданка, добър пример за нас от страна на гостите!
Тази вечер самоковската публика бе благословена с бляскавото изпълнение на четиримата виртуози – една незабравима среща с големите майстори, които с божие вдъхновение ни разкриха красотата на музиката, нейната сила, хармония и любов.
Дано и в бъдеще битието на града ни да се оживява от такива празнични акценти.

Лилия Кинина

Leave a Reply