Култура, Новини, Образование

Първолаци се запознаха с приказните разкази на Владимир Кабрански

Писателят Владимир Кабрански бе скъп гост в понеделник на групата по целодневно обучение към 1-б клас с ръководител Лидия Найденова към ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Кабрански, който по професия е инженер-химик и работи в „Самел-90”, стана по този начин и осмия човек, който получи символичния ключ на приятелството и попадна в Къщата на приятелите на класа.
Малчуганите обсипаха с интересни въпроси „бате Влади” – как, къде и кога пише своите творби, къде е учил, какъв ученик е бил и пр., и пр. Любезният гост сподели, че предпочита да излива творческата си енергия на компютър, тъй като е по-удобно и лесно за редактиране. „Не може обаче всеки ден да пише човек. Лично при мен нещата стават малко хаотично и епизодично”, призна авторът на романите „Старецът и Песента” и „Кланица” и на сборниците „Разказани приказки и приказни разкази” и „Страната на фантазиите”. Кабрански сподели, че е тих, затворен човек и не харесва шумните места. Припомни си с добро, че първата му учителка е Райна Поповянска, а самият той спазва дисциплина от малък. Детската му мечта пък е била да изгради спортна кариера, тъй като е тренирал футбол и борба. Малкият Влади обичал много и да чете, което му помогнало в личностното развитие. Настоящият писател открехна вратата около бъдещите си творчески планове и заяви, че работи по полуфантастичен роман и стихосбирка.
Кабрански бе изненадан приятно от малчуганите, които изиграха кратка драматизация по неговата приказка “Орисници”, а някои от младите актьори се бяха преобразили на добри феи.
“Орисвам те да бъдеш човек” – с тези думи завършва творбата, а авторът отговори на въпрос от публиката, че се опитва да бъде добър човек, какъвто трябва да бъде стремежа на всеки от нас.
Кабрански остави за домашно на учениците да измислят своя история, в която да вплетат посочените от него на бял лист думички. Например, едно от децата ще трябва да умува как да вплете в един сюжет “кутия, вълшебна къща, слънчев лъч, принцеса, пеперуда, езеро”. Владимир връчи като дар за училищната библиотека на директора Георги Панев и един екземпляр от книгата си “Разказани приказки и приказни разкази”, каквато ще има в края на учебната година и за двете най-старателни в учебния процес деца от класа. Всеки малчуган получи от своя нов приятел и негови красиви снимки от Самоковския край – “за да се уверите в какъв хубав край живеем”.
“Животът е приказка, която трябва да се разкаже” – това бе посланието, което Вл. Кабрански попълни в Дневника на приятелството на 1-б клас, преди да се раздели презареден с положителна енергия от срещата си с част от подрастващото поколение на Самоков.

Делян Василев

Leave a Reply