Пътищата са ужасни, алармира кметът Владимир Георгиев в писмо до министър Николай Нанков

В много лошо състояние са шосетата, които водят към Самоков от всички посоки – Дупница, София, Радуил. Движението на автомобили по тези републикански трасета, за които отговаря държавата, е много затруднено. Често стават злополуки с тежки последствия за коли и хора.
По този повод кметът Владимир Георгиев е изпратил ново тревожно писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Сигналът е породен и от липсата на информация за мерките, които трябва да се предприемат за ремонт на тези пътища. При това продължителните дъждове през пролетта и лятото допълнително са влошили състоянието на пътната настилка.
От друга страна обилните валежи са ускорили свлачищните процеси, особено по отсечката Боровец – Радуил, както и по шосето от София за Самоков. В писмото се припомня, че софийското шосе дори на няколко пъти е било затваряно само през последните два месеца.
Най-лошо обаче е състоянието на участъка между Радуил и Боровец. От години там асфалтовата настилка е нарушена и в резултат на ниските температури през зимата и заледяването още повече се влошава. Частичното изкърпване не помага, напротив – след всеки зимен сезон положението става все по-тежко. Междувременно свлачища превръщат пътя частично в еднопосочен, включително на места с опасни завои. Особено сериозна е опасността при сутрешните заледявания, които за нашия планински район са обичайно явление през повечето време на годината.
Софийският път също е с много лоши участъци, а това е една от най-натоварените пътни артерии в региона. По този път през активния сезон се извършват и многобройните трансфери на туристи до Боровец. Наложителни са тук спешни мерки за ремонт, за подмяна на счупените мантинели и обезопасяване на свлачищата.
Наистина алтернативният път от столицата през Ярема бе ремонтиран неотдавна по европейска програма, като настилката изцяло бе подменена до Ковачевци. Републиканският път от това село обаче до шосето за Дупница е в изключително лошо състояние. Трасето минава и през населени места, което е още една предпоставка за инциденти. В писмото на Георгиев се настоява ремонтът на този път да бъде продължен от Ковачевци до Дупница, тъй като отсечката е не само алтернативна на основното софийско шосе, но представлява и път за курортните селища Белчин бани и Белчин.
За пореден път кметът Георгиев посочва в сигнала си ужасното състояние и на шосето за Дупница. По него се осъществява изключително напрегнатият трафик от магистрала „Струма” през Дупница до Самоков и от нашия град до Ихтиман и магистрала „Тракия”. По този път се движат много тежкотоварни камиони, а интензивен е и трафикът на леки автомобили. Пътят колкото е натоварен, толкова е и опасен. Настилката е износена до такава степен, че няма възможност за изкърпване. Освен това на места шосето е толкова стеснено, че е почти невъзможно да се разминат тежкотоварни автомобили. „Това трасе вече не отговаря на никакви стандарти дори за третокласен път”, категоричен е Вл. Георгиев.
„Разчитам на Вашата бърза намеса, за да се вземат спешни мерки, особено за най-належащите ремонти, за да предотвратим бъдещи инциденти”, заключава в писмото си до министър Нанков самоковският кмет.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*