Крими, Новини, Шарен свят

Пътните произшествия намаляват, дано тенденцията да продължи

В сравнение с първото тримесечие на миналата година през първите три месеца на 2013-а злополуките по пътищата са намалели наполовина, показва официалната статистика на Районното управление на полицията.
Произшествията са били 81 срещу 42 сега. Тежките катастрофи също са намалели – от три на една. През току-що изтеклото тримесечие има само един ранен, докато за същото време през 2012 г. ранените са петима, а е имало и загинал.
За щастие няма пътни инциденти в районите на училищата и детските градини.
За периода са констатирани общо 1581 нарушения, от които 704 са санкционирани с актове, а 585 – с фишове.
Най-много от нарушенията – 223 на брой, са свързани с неизползване на колани и каски. В 160 случая не е спазено предимство или не са зачетени знаци и сигнали. Доста са и нарушенията поради превишена скорост и неправилно спиране и паркиране. В над 50 случая пък водачите не са имали задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.
Другите провинения са на неправоспособни водачи /39 души/, на шофьори, злоупотребили с алкохол /26/, за ползване на мобилен телефон по време на шофиране /21/ и др.
Общо през тримесечието са образувани 23 досъдебни производства.
От Районното управление на полицията в Самоков казаха на 8 април, че вече пет пъти са писали до съответните ведомства за лошото състояние на участъци от републиканската пътна мрежа в рамките на общината.

Leave a Reply