История, Култура, Новини

Пътят към освобождението на Самоков

Днес честваме освобождението на Самоков от турско робство. След превземането на София войската на ген.-лейтенант Николай Веляминов се насочва към Самоков. Получават се сведения от местни българи за османските сили – 15 хил. войници и 28 оръдия под командването на Осман Нури паша. На 28 декември 1877 г. частите на ген.-майор Радзишевски заемат позиции при с. Злокучане. Провеждат престрелка с османски сили при с. Драгушиново.
През това време воините на ген.-майор Черевин достигат до Ново село, като 123-и Козловски пехотен полк се насочва към тила на противника.
30 декември 1877 г. /11 януари 1878 г. по нов стил/. Мразовита люта зима и един през сълзи щастлив град – нашият.
Първият кмет – Иван Доспевски, наредил на мястото, където е спрял първият казашки разред, да се издигне голям дървен кръст. Повече от век жителите на Самоков поднасят венци и цветя пред този паметник, останал в народното съзнание като паметника „Кръста”. Ще съхраним тази традиция, за да знаем героичното си минало, за да имаме опора и да живеем с достойнство в настоящето, за да осъществим мечтаното си бъдеще. Ние, самоковци, помним героите, донесли свободата ни, увита в едно свещено знаме. Робството ни бе лишило от славните български дати за цели пет века, но не ни пречупи. Поробителят не успя да унищожи духовните ни ценности и вярата.

/Водещата Ралица Стоянова на тържеството на „Кръста” на 15 май 2017 г./

Leave a Reply