Пътят на един милиардер

Пет години и половина преди да избухне Втората световна война във фабрикантска фамилия се роди момченце, което родителите кръстиха Адолф. Хубаво мъжко име.
Името бе актуално и модерно в момента, години по-късно щеше да се превърне в проклятие, обяснимо защо. С Адолф започваше третата генерация фабриканти и предприемачи. Дядо му и баща му бяха открили и разработили златно находище, без да се налага да емигрират в посока Клондайк. С фабрики за фармацевтична индустрия във времена на войни, кризи, глад и мизерия. Не произвеждаха друго, освен да хранят света с лекарства и химия, някой път с непредвидими последици. Със смел пионерски дух за издигане и преуспяване…
Другият дядо на Адолф и майка му също не бяха случайни хора. Фабрики за цимент и текстил в цяла Германия на фамилия Споон караха хората да изговарят това име с почитание и респект.
…От малък Адолф е възпитаван, че го очакват велики дела. Живее в богата къща, където нищо не се прахосва. Адолф е будно момче и интересите му са разностранни. Баща му нарежда да следва правни науки. След студентски години в Тюбинген, Хамбург и Гренобъл Адолф открива адвокатска кантора в Хамбург. Ползва 3-4 езика.
Млад, образован, богат и красив, в продължение на 7-8 години той става милионер и натрупва безценен опит. Който от нас е добре просветен правно, може да си представи какво оръжие е това – да познаваш законите и преди всичко техните несъвършенства…
През 1967 г. Адолф наследява баща си и поема ръководството на фабрика за лекарства в Блаубойрен /град в провинция Баден-Вюртемберг/. Със скромната цифра от 80 човека работници и годишен продукт от 4 млн. марки.
През 1974 г. се ражда “Рациофарм”, който прераства в концерн. Веригата завладява не само Германия в най-бурното й икономическо развитие, а така също и Унгария, Чехия и Полша. Мрежа от фабрики за производство, аптеки, снабдяване и транспорт, модерна инфраструктура, всичко необходимо…
Адолф купува, модернизира, открива работни места, продава, животът му е борба. Не е известна цифрата на всичките му работници. Само към “Хайделбергски цимент” работят 100 хил. души. Концернът, който той ръководи, произвежда електромашини, текстил метал, стомана, електроенергия с вятър. Хотели и ресторанти, замък близо до Рощок, гори, парцели и земеделска земя, произведения на изкуството, антики, диаманти и злато, акции и пари правят Адолф петият по богатство в Германия.
В началото на 2008 г., когато започва световната финансова криза, той заедно с жена си притежават 20 млрд.
През октомври, в рамките на един ден, Адолф загубва 1 млрд. евро от акциите си във “Фолксваген”. Банките са безмилостни, загубите нарастват лавинообразно… За три месеца се стопяват над 10 млрд. евро.
Милиардите от жена му, родена Холанд, и идваща от фамилията на циментови олигарси, смесени с неговите, също започват да се топят с подозрителна бързина. Глутница вълци щом се опълчи срещу стар вълк, той няма шансове, въпреки че е с ум и опит…
Златното време на почетни титли, ордени и медали, председателстване на безброй организации и фондации, вече не топли 74-годишният Адолф.
х х х
На 5 януари 2009 г. Адолф написва до жена си, петте деца, стари приятели и полицията последните препоръки, поздрави и обяснения. Тайно излиза на мръкване от имението в квартал “Вайлер” на Блаубойрен и прави 500-600 крачки през снеговете. Стига до ж. п. линията, по която минути по-късно ще профучи бързият влак…
В протоколите на полицията е отбелязано:
“Предизвикани от финансовата криза тежко състояние на предприятията, несигурност и пълна безпомощност да се справи с проблемите прекършиха този страстен предприемач, който взема решение да приключи с живота си…”
х х х
На Адолф Меркле бяха останали още само 10 млрд. имущество, когато реши да легне на релсите…
В България умни глави ще въвеждат нов предмет за учениците: “Как да стана милионер” или нещо подобно… А защо не милиардер?

Александър Кондоферски
наш кореспондент
Мюнхен

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*