Работна група ще бистри проблемите с водата

Снимка: архив

Деветчленна работна група ще разгледа проблемите, свързани с рязко поскъпналата цена на водата, ниското качества на услугите от „ВиК“, липсата на инвестиции от страна на дружеството и др. във връзка с искания на граждани, подготвени въз основа на организираните в края на миналата и в началото на тази година протести в града ни.
Работната група трябва да представи доклад за извършената работа и да излезе с конкретни предложения за действие на общинската сесия, предвидена за 23 юли.
В групата са включени общинските съветници Дончо Зашев, Емилия Атанасова, Надка Янакиева и Николай Кокалов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, директорът на дирекция Бранимира Бодурова и трима представители на протестиращите граждани – адв. Гео Въжаров, инж. Любомир Симидчийски и инж. Петър Чарийски. При необходимост групата може да привлече за работа експерти и консултанти.

Незнайно защо обаче не бе избран председател на самата група. Дано това стане по-скоро, за да не бъде пречка за бъдещата дейност.

На протестните митинги през декември м. г. и февруари т. г. хиляди граждани поискаха да се преразгледа цената на водата и да се предвидят от страна на „ВиК“ много по-сериозни инвестиции за реконструкция на мрежата. Изразено бе желание за напускане на Асоциацията по ВиК и за организиране на самостоятелно ВиК дружество в общината, като бе организирана и подписка. Изпратени бяха протестни писма до отговорни институции в София, които обаче останаха без конкретен отговор.

По време на разискванията на сесията пък бяха изразени съмнения, че е възможно Самоков да напусне Асоциацията по ВиК. От друга страна бе подчертано, че участието в асоциацията би улеснило подготовката на проекти с външно финансиране за реконструкция и развитие на ВиК съоръженията.

Въпросът ще се обсъжда отново и ще се вземе евентуално решение след два месеца.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*