Новини, Шарен свят

Работни места да се открият

От вестника се запознахме с проекта за бюджет на общината през 2018 г. и с предвижданата капиталова програма за това, какво ще се строи и ремонтира в града и селата през годината. Бюджетът не е малък за община като нашата и за тези трудни, бедни години, в които живеем. Предвидени са и важни и полезни обекти в различните сфери. Всички виждаме и ползваме и това, което се направи през миналата година, а то не е малко.
Има обаче и още много какво да се прави. Едно от най-важните неща според нас е да се разкрият нови работни места. В бюджета за това не се говори. Може би не е и работа толкова на Общината, но косвено и пряко засяга състоянието на общинските финанси и стандарта на живот на нас, жителите на града и селата.
Безработицата при нас, въпреки че напоследък понамаля, си остава почти двойно по-висока в сравнение със средното за страната. Около 12 % е официалната безработица, а на практика е още по-голяма. Това хич не е добре.
Необходимо е общинските съветници и кметското ръководство на Общината да помислят за разкриване на нови работни места. Не става въпрос да се откриват работни места към самата Община, а да се подготвят условия за инвеститори, които да създадат предприятия, фирми, за да има къде хората да работят, да живеят човешки и да не пътуват по София и други места или в чужбина. Сега в тези посоки изтичат и работна ръка, и умове, млади специалисти. Ако така продължава, може градът ни да става все по-хубав, но населението да намалява, младите хора да ги няма. А тогава за какво се прави всичко друго?!
Самоков е райско място. Курортен район сме, имаме славна история. Имахме и силна индустрия, но къде е тя сега?!…
Имат ли работа хората, ще намалее и престъпността.
Ето, и за това трябва да се мисли от общинарите. Иначе всичко друго планирано е хубаво…

Жители на кв. „Самоково”

Leave a Reply