„Радини вълнения” обхванаха Сарафската къща век и половина по-късно

Учителският колектив на НУ „Станислав Доспевски”, третокласници и общественици пренесоха своята публика в автентичната атмосфера на Вазовите „Радини вълнения” на 30 октомври в Сарафската къща. Участниците пресъздадоха по идея на учителката Райка Ранова емблематичната 11-а глава от „Под игото” на Иван Вазов, което отдавна не бе правено в нашия град. Не случайно след проявата Катя Дамянова благодари на организаторите от името на бившите учители в школото за това, че „ни върнахте толкова години назад, когато и ние сме играли с вълнение тази постановка”.
Разказвачът /Катя Янакиева/ въведе гостите в предизпитната обстановка на килийното училище. В това време отговарящата напълно на описанието на Рада учителка Лилияна Маджарова – „стройна жена с миловидно, чисто и бяло лице, което черната забрадка отваряше още повече”, въвеждаше пременените в народни носии ученички. Цветан Теофанов влезе в ролята на главния учител Климент, който бе прекъснат от Кириак Стефчов /Георги Зафиров/. Спокойствието и увереността у младите отново се възвърнаха при ясните и спокойно зададени въпроси на Бойчо Огнянов, в чиито обувки бе влязъл Димчо Маринов. Свещ. Георги Николов също бе въвлечен в сценария, както и главните учители на третокласниците – Виолетка Никова, Галина Механджийска, Светла Иванова и Христина Иванова.
Ясното и изразително произношение на децата и учителите накараха присъстващите да изтръпнат и да се насладят напълно на родолюбивата проява.
Накрая третокласник изброи видни самоковски възрожденци и заяви, че той и неговите съученици са техни горди наследници.
Бившата преподавателка Малинка Павлова изтъкна, че редом с тях трябва да се споменава името и на Мано Филипов – дарителят на земята и средствата за строежа на училището, което първоначално носи и неговото име. „Всеизвестни са Васил Априлов и братята Евлоги и Христо Георгиеви, които са дарители на Априловската гимназия в Габрово и на Софийския университет. Редно е и ние да ценим по същия начин Мано Филипов”, категорична бе Павлова.
Директорката Камелия Асенова сподели, че само когато съществува триединство между учители, родители и ученици могат да се постигат целите и да се осъществяват мечтите. „Изнесохте велик урок по родолюбие”, възкликна тя по адрес на преподавателите в школото.
„Нека Самоков продължи да ражда будители”, заключи с поглед в настоящето и бъдещето Катя Янакиева.
Домакините почерпиха с питка по стара родна традиция своите гости и приеха техните поздравления.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*