Култура, Новини

Радостина Димова и Румен Иванов от дует „Пирин” с награда от „Пирин фолк”

Самоковският дует „Пирин” – Радостина Димова и Румен Иванов, се завърна с първата в историята награда от „Фен фолк ТВ” на 26-ото издание на международния фестивал за авторски песни на македонска фолклорна основа „Пирин фолк”, състоял се на 25 и 26 август в Летния театър в Сандански. Радостина и Румен, които са заедно не само на сцената, но и в живота, впечатлиха журито с изпълнението на песента „Биляна охридянка” по музика и текст на Никола Ваклинов и аранжимент на Сашко Митковски.
„Благодарим от сърце на целия екип на най-българската телевизия за честта да получим наградата. Тя ни дава стимул и хъс за още по-голямо усърдие в нашата творческа дейност, за да съхраним българското – сега и завинаги”, щастливи бяха след проявата от дует „Пирин” . „Имаме удоволствието да пеем песен на големия Никола Ваклинов – един от основоположниците на фестивала. Аз лично съм се учил от него и призовавам младите хора да се пуснат в дълбините на творчеството на автори като него”, заяви Румен Иванов. Радостина пък отбеляза, че атмосферата на фестивала е била изпълнена с много положителни емоции; санданчани приели дуета топло, радушно.
„Симпатиите са взаимни! За нас е истинско удоволствие винаги, когато излизаме на сцената на „Пирин фолк” – от тук тръгна нашата професионална кариера и фестивалът, сцената и публиката в Сандански имат доста сантиментална стойност за нас. Тук се чувстваме като у дома си”, завършиха удовлетворените изпълнители.


Местните хора имаха възможността да усетят магията на традициите и на македонските песни и в неделя на пл. „Генерал Тодоров” /наречен на името на създателя на красивия парк „Свети Врач” Георги Тодоров – български опълченец, офицер, генерал от пехотата и брат на акад. Александър Теодоров-Балан и на софийския кмет Мартин Тодоров /. Дует „Пирин” се изяви и на този импровизиран концерт на открито.
Следващото участие на Радостина и Румен ще бъде на 1 септември, когато дуетът ще стане част от 13-ото издание на Празника на градинарската чорба в гр. Златарица, Великотърновско.
„Пирин фолк” е фестивалът с най-силно медийно присъствие у нас. Галавечерта на 26 август бе предава на живо по 4 телевизии – БНТ 1, БНТ Свят, „Фен Фолк ТВ” и „Фен ТВ”.
Дебютно съпътстващо участие във фестивала пък направи детският „Пирин фолк”, където Самоков бе представен от Александра Филипова. 15-годишното момиче изпя в дует с Мадлен Чобанова песента „Затупале тъпане”. Алекс израства в музикален род, тя бе част и от детската вокална група „Медено звънче”. От две години учи народно пеене в класа на Величка Чаушева в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София.
Тазгодишното издание на „Пирин фолк” ще остане в историята с уникален прецедент, тъй като за първи път носител на наградата в двата раздела – за изпълнителско изкуство и за авторска песен, стана един състав – трио „Булгарина”. Втората награда също отиде при един изпълнител – Цветелина Веселинова, която все пак подели приза в конкурса за изпълнителско изкуство със Стиляна Алексиева.

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.