Култура, Новини

Радостина и Румен Иванови – отново в „Пирин фолк”

Самоковският дует „Пирин”, съставен от семейство Иванови от Бели Искър – Радостина и Румен, ще участва в юбилейното 25-о издание на международния фестивал „Пирин фолк”, който ще се състои от 25 до 27 август в Летния театър в Санднски.
Нашите музиканти са кандидатствали с творби и в двете направления на фестивала – за авторска песен на македонска фолклорна основа с „Тебе те видох, девойче” на Румен и „Ой, Янино” в конкурса за изпълнителско изкуство. За радост и гордост на изпълнителите и двете творби са одобрени от компетентното жури за участие във финалния етап на „Пирин фолк 2017” в конкуренцията на стотици песни. Така дуетът ще се изяви на авторитетния фестивал за втора поредна година.
„Ентусиазмът ни е още по-голям, защото предстои юбилейно издание на фестивала и тръпката, емоцията и предизвикателството са наистина големи. Надяваме се и вярваме, че и двете ни песни ще се харесат на аудиторията – всеки творец иска изкуството му да допадне на публиката, защото това е и най-важното. Сегашните ни песни са различни като тематика и ритъм, доста са по-живи и танцувални в сравнение с миналогодишните. Негативните неща във всекидневието ни са достатъчни и затова искаме да покажем и другата страна на музиката – освен да трогва, тя умее и да весели”, довериха за „Приятел” усмихнатите музиканти.
Както винаги, и тази година конкуренцията ще бъде много голяма, защото в Сандански ще пеят известни и доказани имена от музикалните среди на България и Македония. Дебютна проява в рамките на фестивала ще бъде конкурсът за детска песен, подкрепен лично от емблематичния Володя Стоянов.
На 27 август, неделя, ще се състои гала концертът, който се очаква да бъде предаван пряко по „Фен ТВ”, „Фен фолк ТВ” и един от каналите на Българската национална телевизия.
„Определено „градирахме” през изминалата година. Много ни стимулира фактът, че „Ара мюзик” – една от най-големите музикални компании на Балканите, ни гласува доверие и ни предложи договор. Това е и своеобразна награда за усилията ни. Сега сме далеч по-сигурни и спокойни с лице като Виктор Касъмов зад нас. Знаем, че винаги има с кого да обсъдим новите проекти и да чуем професионално мнение. В същото време – едновременно с участията, работим усилено и по създаването на нови песни, нещата вървят ръка за ръка”, разкри музикалното дуо.
Нарасналите ангажименти на двамата творци ги правят и по-разпознаваеми сред любителите на музиката от Македонския край, с които редовно поддържат връзка чрез социалните мрежи. Случвало се е дори меломани да ги разпознаят на улицата, в различни градове. По този повод младото семейство изтъква, че човек трябва да е отдаден на 100 процента в работата си, за да успее да просперира.
„Прави ни впечатление, че напоследък се повишава интересът към българската музика и все повече млади хора се влюбват в нашия фолклор. Наблюдава се своеобразна националистическа вълна сред меломаните, което е много хубаво”, коментираха още от дует „Пирин”. Тяхната цел, по думите им, е да създават песни, които да останат в историята, да се запяват лесно и да се помнят.
„Трябва да има повече авторски песни, да се работи върху надграждането на фолклорното звучене, а не да лежим на стари лаври, както се казва, и да се излъчват едни и същи песни постоянно. При развитието на фолклора и добавянето на мотиви от други музикални стилове обаче е задължително да се спази тънката граница и да не се прекалява”, завършиха с любов изповедта си към родния фолклор Радостина и Румен Иванови.

х х х

Румен Иванов е роден през 1987 г. Израства в Бели Искър. В семейството му винаги на почит е била македонската песен. Десетгодишен започва да учи акордеон и солфеж в музикалната школа в Самоков. Тук са и първите му изяви. По-късно завършва НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград, специалност акордеон. Издирва и обработва песни от Македонския край. Изявявал се е на много конкурси /„Орфеево изворче“ в Стара Загора, “Танцуващи клавиши“ в Нови пазар и др./, където изпълнява и свои авторски произведения и печели награди.
Радостина Димова е родена през 1990 г. в Самоков. Тя също едва 10-годишна започва своите уроци по музика.
През 2008 г. двамата се срещат и започват да осъществяват музикалните виждания на Румен. Лауреати са на много международни фолклорни фестивали и конкурси в страната и зад граница /Банско, Рожен, Дорково, Пещера, Микрево, Хърватия и др./, от които имат много отличия.
През м. г. участват в „Пирин фолк“ с авторската песен „Жалба за майка“ в конкурса за авторска македонска песен и с песента „С каменички фърлат, мамо“ в конкурса за изпълнителско изкуство.
Освен музиката, страст на младото семейство са планинарството и разходките сред природата.

Делян Василев

Leave a Reply