Баскетбол, Новини, Спорт

Радостин Иванов: “Рилски” е по-класният отбор, очаквам повече от младите”

Радостин Иванов. Снимка: www.lap.bg

Малко след загубата на “Черноморец” от “Рилски спортист” в Самоков треньорът на гостите Радостин Иванов коментира срещата пред представителя на “Приятел”.

– Г-н Иванов, очаквахте ли нещо по-различно от загуба в Самоков?
– Ако трябва да бъда честен имахме желание поне да дадем малко по-голям отпор на самоковци, даже си мислехме и за победа, като предпоставка за това беше умората, която се е натрупала в отбора на Самоков. В крайна сметка обаче класата си е класа. При нас нещата стават много по-бавно, тъй като от два дена имаме нов играч, днес пристигна още един сърбин, който преди това беше при нас, но след това един месец – в Словения. Нещата в организацията на нападението и изобщо не вървяха добре.
– Все пак през първото полувреме стояхте добре на паркета…
– Да, точно това исках да кажа – доволен съм от първото полувреме, но дотам. Младите състезатели, които се опитвам да адаптирам към отбора, не дават това, което се очаква от тях.
– Росен Барчовски каза, че освен да им се дава път, младите трябва и да си заслужат мястото на паркета.
– Точно така е. Аз се старая да им разпределя едно нормално време – да почувстват атмосферата на игрището, тъй като повечето от тях са играли в “А” група, а разликата между “А” група и Националната баскетболна лига е много голяма и когато попаднат в такава атмосфера, те не си заслужават мястото, не се борят за него и това ми е болно. Искам да влязат със светнали очи, а те влизат с наведени глави, колкото да хвърлят някой кош, да вкарат някоя точка и това е…
– Липса на самочувствие, притеснение – на какво го отдавате?
– Самочувствие не могат да имат голямо, защото те са 18-19-годишни момчета, но поне желание, самоотверженост… Давам им пример с американеца в нашия състав – момчето се хвърля да хване невъзможни топки… А те стоят с едни празни погледи и те гледат. Трябва да ти идва отвътре, трябва да имаш душа за играта!
– Вече няколко години “Черноморец” се подвизава в НБЛ, но какво пречи на Бургас като един от най-развитите и големи български градове да има отбор, който да се бори за първите места?
– Бургас е развит икономически град, но единствената ни помощ е от Общината и е крайно недостатъчна, за да създадем конкурентноспособен отбор. Ние сме може би отборът с най-нисък бюджет и затова се ориентираме към по-млади състезатели, за да можем да ги развиваме и да се получат нещата по някакъв по-добър начин. Това е единствения проблем – не може с бюджет в рамките на 120-130 хил. лв. на година да искаме някакви по-големи резултати. Затова “гоним” отборите от нашата черга. Това е единственият проблем, както навсякъде – финансите.

Leave a Reply