Новини, Образование

Радост Туджарска и Даниела Конакчийска заслужиха стипендии от фондация „Комунитас”

За поредна учебна година ученици от СУ „Отец Паисий” спечелиха стипендии от конкурса на фондация „Комунитас” „1000 стипендии”, като кандидатстваха с есета в областта на литературата. Гордеем се с постижението на Радост Туджарска от 11-а клас, участвала в екип със своя преподавател по български език и литература Борислава Стефанова. Въпреки че ученичката кандидатства за основната стипендия на фондацията, заради отличното ѝ представяне впечатленото жури ѝ присъди специална стипендия. Радост Туджарска за втора поредна година става един от лауреатите на конкурса.
Другият ни участник – Даниела Конакчийска от 12-а клас, се включи в екип с дългогодишния си преподавател по български език и литература Емилия Михайлова. Отличната подготовка по предмета, широките ѝ познания и интересът й към художествената литература помогнаха на Даниела да се справи впечатляващо и в двата кръга на състезанието и да завоюва наградата, а и признанието на журито.
Гордостта ни се подсилва от факта, че „1000 стипендии” в настоящия момент е между най-престижните национални конкурси, с най-широк отзвук и участие /около 15 хил. участници всяка година/. Всяко издание на конкурса се провежда в рамките на две учебни години и в два кръга, като първият започва през април и включва конкурсно есе в съответната област на интереси. Още в него участниците, освен умения за писане на есе, трябва да покажат богати познания в съответната област, да заинтригуват комисията с оригинална позиция и с нестандартно мислене. Вторият кръг включва дълго интервю с допуснатите до него участници и те трябва да покажат изключителни познания в своята област, мерейки сили с ученици от цялата страна. Спечелилите конкурса ученици получават ежемесечна стипендия в размер на 500 лв. годишно и 200 лв. или 400 лв. под формата на ваучери за книги.
Спечелените стипендии показват, че любовта към книгата, интересът към хуманитарните дисциплини, целенасочената работа, добрата комуникация между учител и ученик, екипността, упоритият труд са гаранция за успех.

Лиляна Минкова
директор на СУ „Отец Паисий”

Leave a Reply