Радуилската група „Детелина” със златен медал от Световния шампионат по фолклор

Фолклорната надпревара „Жива вода” в гр. Хисаря даде зелена светлина и златен медал на певиците от фолклорната група „Детелина” от Радуил.
Ето ни вече на Слънчев бряг, където в края на август се проведе Световен шампионат по фолклор. Първото представяне на радуилки бе на открита сцена в Поморие. Участваха и доста състави от България и чужбина.
Журито с председател проф. Николай Кравцов, заслужил деятел на културата на Русия, и членове – маестро Г. Янков, диригент и музикален специалист, В. Халваджиев, хореограф, М. Нуцова, етнолог и програмен директор на Евро фолк ТВ, В. Любенов, арбитър, режисьор, хореограф – внимателно и компетентно проследи цялата програма.
Изяви се модерен фолк състав от сливенското село Медарево. Тези момчета на различна възраст показаха класика в съвременен фолквариант. Мъжка и женска фолклорни групи от с. Сусам, от хасковската община Минерални бани, заслужиха бронзов медал. Старо Железаре и Казичене пък извоюваха сребро.
Певиците от Радуил се представиха много добре. Получиха много награди и специална грамота за приемственост /в групата вече се изявява и младата Албена/.
Направиха впечатление с изпълненията си и женската фолклорна група от пазарджишкото село Огняново, дамска вокална група от Сливница, дамски хор от софийското село Чавдар и много други състави.
Тази международна проява бе под патронажа на ЮНЕСКО. Домакини бяха Несебър, Бургас, Поморие, Светни Влас, Обзор и Слънчев бряг.
Почивката на нашата група пък бе осигурена в хотел на Министерския съвет.
На следващия ден – неделя, след приятното плажуване, радуилските певици бяха готови за сцената на Античния театър в Несебър. Навсякъде с групата беше и кметът на Радуил Любомир Димитров.
С родопски песни и изпълнения на гайди се представиха от с. Буково, община Мадан. Участниците в група „Млади сърца” от старозагорското село Черна гора показаха, че наистина имат млади сърца. Много добре изпълни стари градски песни формация „Багряна” от чирпанското село Изворово. Младата певица с прекрасен клас Цвета Страхилова от пернишката група „Граовче” бе възнаградена с медал. Страхотно играха младите танцьори от Хисаря – техните стъпки към хората „Български ритми” буквално взривиха публиката. Не по-малко аплодисменти заслужиха танцьорките и барабанистите от Армения.
Много интересни и вълнуващи бяха игрите на кукерите от софийското село Мирково. Оказа се, че повечето от носещите тежките звънци са… млади жени. Те представиха и ритуала „Заговезни”.
Млади хора от Канада направиха много силно впечатление със своите великолепни танци с подковани с налчета обувки и заслужиха „Златен Орфей” и златен медал.
Гледахме, слушахме и се разплакахме от радост, че ще се върнем в Радуил със завоюван златен медал за автентичните песни на местните изпълнителки.
Вечерта поляхме наградата в заведението „Дерби” в Слънчев бряг, чийто стопанин е някогашният ученик на пишещата тези редове Никола Джугански, бивш кмет на Радуил и бивш международен футболен съдия. Познава се веднага, че е заразен с футболния вирус – цялото заведение е украсено с десетки шалове на отбори, със знамена и пр. Стана голям купон, получи се импровизиран трети концерт. Танцьорки от Латвия се изявиха няколко пъти. Десетината момчета с барабани ни представиха свои музикални композиции.
Разбира се, че радуилки не останаха по-назад. И пяха, и играха. Към тях се присъединиха и много от присъстващите. Самият Джугански пък връчи на групата бутилки шампанско и така, с гръм, бе отпразнувана победата.
Не ни се разделяше с морето, но нямаше как. Върнахме се обратно с бусчето, лично управлявано от депутата Валентин Милушев, главен спонсор на морското ни пътешествие.
На нашите песнопойки сега им предстои участие в поредния Бобфест в Радуил на 1 и 2 септември, събота и неделя. Уверена съм, че те ще се представят и тук отново достойно.

Димитрина Божилова

Можете да харесате