Радуилски състави станаха част от фолклорния празник на образцовото село Чавдар

Тръгнали сме за село Чавдар, за да се включим на 9 юни в хора на стотици певци, танцьори и музиканти, да покажем, че сме истински приятели и почитатели на българския фолклор. Тук, на голяма поляна над селото, което е общински център, се състоя фестивалът „Да запеем заедно песните на Средногорието”.
Хубава сцена, пейки за зрителите и слушателите, студени струи на чешма, съградена през 2008 г. за отмора и развлечение на чавдарци и техните гости с пожелание от дарителите „Бог да ви благослови”. Наблизо е археологическият парк „Тополница”, съхранил много предмети и фотоси от историята на селото. Над него е построен параклисът „Света Петка”, където всеки може да запали свещичка и да се наслади на панорамата на селото и горите наоколо. А на празничното място сергии с вкуснотии те приканват да си хапнеш. Младите пък са по различните игри в т. нар. спортно-развлекателен комплекс, където се катерят по стена, играят на батут, ходят по въжета…
През това време не спират песните и хората на самодейци от цяла България. Срещам се с един от главните организатори – председателката на читалище „Надежда-1900” Цветанка Кавръкова, която разказва: „Таня Илкова е дългогодишна библиотекарка, тя продължава и днес всеотдайно да работи. Аз съм от 2016 г. председател на читалището и играя в танцовия състав. Имаме няколко състава. Хорът ни е от 30 души и се е „родил” през 1956 г. Две жени – Елена Ворутинцева и Нена Зелинова, още пеят”.
Изчаквам да се изявят групите от Радуил – женската фолклорна група „Здравец” да изпее своите автентични песни, а танцовият състав „Лудо младо” да изпълни своите жизнерадостни хора. Самодейците ни, достойно представили Самоковска община и Радуил, заслужено са аплодирани от публиката.
Кметът на селото Пенчо Геров ми казва, че е на 81 години, но не му личат. Това, което е сторил за селото, говори много. От 2003 г. е на този пост и за изминалите 15 години е превърнал Чавдар в наистина прекрасно място за живеене. Кметство, училище, детска градина, здравна служба, читалище – всички са основно ремонтирани и санирани. Асфалтирани улици и тротоари, градинки, фонтани и цветя са в много добър вид. Негово дело е и спортният комплекс.
Поздравявам го от сърце и отново идвам пред естрадата, за да се порадвам на тракийските игри на калояновци, на Буенска на чавдарци, на мъжката вокална група „Ветерани” от Етрополе, на група „Шарена китка” от Горно Камарци, на певческата група от Сопот, на детския състав „Бисерче” от Благоевград, на съставите от Костандово и на много, много други формации. Заедно всички те сътворяват истински празник в прослава на българския фолклор.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*