Култура, Новини

Радуилски фолклор и вкусотии впечатлиха туристи в Боровец

Снимка: архив

В духа на празниците в ресторант „Ягода” в популярните вилни селища в Боровец пристигнаха по покана на собственичката Силвия Панагонова певиците и танцов състав от читалище „Христо Ботев” в Радуил.
Направиха ми впечатление много неща, но нали съм си запалена по фолклора, зарадвах се особено много на десетките носии от общината. Представени бяха и предмети от родния бит – покривки, плетива, фути, старинни съдове, фенери – дарения от самоковски села.
Този ресторант е открит заедно с популярното „финландско селище” през далечната вече 1984 г. Интересът на гостите бе привлечен и от многобройните меки бели мечки – символ на студа, леда, снега – типични за Боровец.
Когато гостите се настаниха по масите и вдигнаха първите наздравици в залата, заедно с дъха на зимата влязоха радуилки с автентични носии. И двете певчески групи от селото – „Здравец” и „Детелини”, вдигнаха настроението на курортистите със звучните си и весели песни. Танцовият състав пък увлече и гостите в кръшните игри.
Радуилки не само пяха и играха, но и донесоха – за да почерпят празнуващите – погачи, питка с паричка, баници, радуилски боб в гърне, гърне с овче кисело мляко. А сръчните бабини ръце зарадваха доста от събралите се, които си закупиха красивите бели и с шарки домашно плетени чорапи.
До късно се виха хора и се вдигаха наздравици за здраве, дълголетие и веселие през новата година.

Димитрина Божилова

Leave a Reply