Радуил гостува на Таваличево

През тази година за първи път самодейките от кюстендилското село Таваличево гостуваха на “Бобфеста” в Радуил. Но толкова много харесали всичко, че веднага заявиха, че догодина пак ще дойдат. Пожелаха обаче и самодейците от Радуил да им гостуват.
Приехме поканата и навръх Петковден пристигнахме в селото, което е само на 4 км от прочутото Невестино. Посрещна ни кметът Бойко Перянски, който вече седми мандат е на този пост. Два мандата е бил преди това общински съветник, бил е и председател на земеделската кооперация в селото. Самият той пише книги. Една от тях подари на читалището в Радуил. Развълнувано ни запозна с историята на Таваличево, което съществува от тракийско време, а по-късно е имало тук и римска крепост. Средновековната църква “Св. Параскева” пък е национален паметник на културата. Само на 3 км е границата с Република Македония.
Пред сградата на местното читалище “Христо Ботев” се изявиха оркестър “Българска сватба” със своите солисти, кюстендилското трио “Ретро” и други групи, сред които и нашите жени от Радуил. Много песни се изпяха, много хора се изиграха.
Накрая всички бяхме богато нагостени в клуба на пенсионера. Сръчни майсторки от Таваличево бяха приготвили невероятно вкусни погачи, баници, сладкиши. Хапнахме и попяхме заедно. Сдружиха ни не само песента и танцът, но и любовта към красотата и човечността. Връчихме на домакините и на кюстендилския фолклорен оркестър наградите им от радуилския “Бобфест”.
На връщане се отбихме в Ресиловския манастир “Покров на пресвета Богородица”. Монахините не съжаляваха, че отвориха толкова късно църквата, тъй като жените от Радуил изпълниха чудни песнопения в този прекрасен дом на вярата и духовността.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*