Новини, Шарен свят

Радуил гостува на Ути

Снимка за спомен в студиото на Ути Бъчваров

Много отдавна бе мечтата ни да се срещнем и да творим вкусотии с Ути, водещият на тв предаването “Бързо, лесно, вкусно”. Харесва ни, че е винаги усмихнат, любезен, добронамерен и сърцат. И за наша радост срещата ни стана реалност. Покани ни с женската фолклорна група “Детелини” от Радуил да му гостуваме.
Уточнихме с какво ще се представим в студиото, датата, за какво ще разговаряме и тръгнахме. Бяхме приготвили погачи, баници, зелници, кексове, боб в гърне. В студиото в “Овча купел”, до ст. “Славия”, ни посрещна Моника, която бе посредникът между нас и Ути. След като уточнихме всички подробности, ни гримираха – нали все пак трябваше да изглеждаме добре пред камерата…
Йорданка Щерева ще приготвя лазаня по радуилски с бял и черен боб, със сос бешамел и кори. Димитрина Божилова пък се старае над боб, запечен във фурна – с ориз, шайби от кромид, домати и зелени печени чушки. Бившият учител и председател на читалище “Христо Ботев” в селото Костадин Петров стана гид – разведе Ути, помощниците му и телезрителите из Радуил и разказа за 11-те параклиса в околностите на голямото селище. Мария Василева пък запозна всички с дейността на група “Детелини”.
От Д. Божилова се искаше да разкаже и за традиционния “Боб фест”, който се провежда всяка година в Радуил. Помогнаха й многото материали, снимки, плакати и вестници.
За доброто настроение се погрижиха и жените от селото със своите песни и с разказите си за отглеждането на прочутия радуилски боб.
В края на предаването подарихме на тв екипа всички вкусотии, които бяхме занесли, заедно с покривка с българска бродерия, няколко килограма радуилски боб и материали от “Боб феста”.
Ути също ни връчи подаръци.
Беше едно приятно изживяване, което ще ни напомня за срещата с Ути и неговата кухня.
Заснетото предаване пък ще бъде излъчено по Канал 1 на БНТ на 18 ноември, петък, от 18,30 ч.

Димитрина Божилова

Leave a Reply