Култура, Новини

Радуил и Пасарел гостуваха на СКАТ

В студения и снежен 14 януари, когато е и ромската Нова година – Банго Васил, самодейци от Радуил и Пасарел гостуваха в студиото на телевизия СКАТ.
Женската фолклорна група от Радуил се ръководеше от музиканта Васил Сотиров, стар познайник на водещата Галя Асенова. Сотиров ръководи няколко състава от Радуил, Марица и Костенец.
Именникът /по стар стил/ сложи началото на предаването “От българско по-българско” с две песни. След него радуилки изпълниха автентични, хумористични и други песни не само от Самоковския, а и от други региони.
Смениха ги коледарите и танцьорите от Пасарел.
Зрителите в студиото и пред телевизорите се запознаха с историята на двете села /до преди около половин век и Пасарел бе в границите на Самоковска околия/ и с богатата им читалищна дейност. Бе показан и видеоклип от откриването на чешмата, изградена в Радуил в памет на писателя Николай Хайтов, живял и работил там през 50-те години на миналия век. Чешмата-паметник е построена през 2009 г. от бригадата на Никола Угринов по идея на Георги Божилов-Гебо.
И двете групи показаха обичая “Надпяване на пръстени”, характерен за 1 януари – Васильовден. Обичаите си приличат в много отношения, само носиите на отделните състави бяха различни.
Екипът на предаването получи подаръци от гостите – кошница с прочутия боб и комплект плетива и бродерия от Радуил и баници и погачи от пасарелци.
Самодейците пожелаха още дълги години да съществува това предаване, за да е наистина “от българско по-българско, та и най-българско!…”

Димитрина Божилова

Leave a Reply