Радуил и Самоков празнуваха с bTV в Боровец

В последния ден на дъждовния и хладен май бяхме гости в Боровец на т. нар. Юнашки тиган. Главен организатор бе bТV – телевизията празнуваше 14 години от появяването си на екран. Над сто бали сено, покрити с домашно тъкани черги, бяха импровизираните столове около два огъня, върху единия от които щеше да ври яденето в огромния тиган, приготвяно с много любов от главния готвач Ангел Ангелов и неговите помощници.
Сигурно затова, че певиците от фолклорна група „Детелина” към читалище „Христо Ботев” в Радуил много му бяха харесали в Копривщица, и този път ги покани да участват.
Докато чакахме да му дойде времето, нашите жени помагаха при приготвянето на вкусните съставки за разядката и за главното ястие. Разядката с веселото име „Чичово мезе” бе приготвена от извара, кашкавал, лютеница, пресен лук, печени чушки, чесън, зехтин, олио и сол. На масата местата си заеха и няколко вида сирене от различни краища на България – родопско, сливенско, копривщенско, монтанско, каракачанско, както и пържоли, кюфтета, печени на скара тиквички и патладжани, питки-пърленки и, разбира се, различни видове питиета.
Служителите от bТВ-Медия груп, разделени на три отбора, демонстрираха спортните си качества в няколко състезателни игри – дърпане на въже, прескачане и престрояване, тичане и ориентиране.
През това време пък подредихме на масата нашите кулинарни изкушения – пити, баници, кексове, сладки агнета, гърне с радуилски боб. След програмата за нула време те бяха унищожени и оценени като изключително висококачествени.
Програмата откриха двамата гайдари Славчо и Николай. Докато те свиреха, няколко яки мъжаги пренесоха „Юнашкия тиган” върху огъня. Тогава Ангел, пременен в народна носия и въоръжен в двуметрова лъжица, на фона на красивите родопски мелодии, започна бъркането на манджата. Различни зеленчуци и парчета пилешко месо заеха мястото си в огромния тиган.
В това време радуилки изпълниха автентични и весели народни песни. След тях малката гласовитка Маргаритка Бочева ни зарадва с „Пътнико свиден” и италианската „Мама”. Накрая пък в дует се изявиха и самоковските певци Латинка Трохарова и Васил Димитров.
След това на поляната пред хотел „Рила” се извиха няколко ката хора около огъня и тигана, от който вече се вдигаше ароматна миризма.
Когато ястието в тигана бе готово, всички успяха да го опитат. Купонът завърши с многоцветна красива заря. За модерните танци и бурните ритми се погрижи диджеят Мангалджиев-младши.
Самоковската група подари на празнуващите кошница във вид на конче /нали е Годината на коня/, изработена от майстор Велян от Радуил, радуилски боб и покана екип на телевизията да посети на 6 септември „Бобфеста” в Радуил.
Празнуващите получиха и сладкиш от Йорданка Щерева, баница от радуилската майсторка Спасия, погача от Латинка Трохарова, кулинарното изкушение „агнета-близнаци” от Малинка Златкова от Самоков, празнична пита с цветя от Радка Георгиева.
След дъждовете и градушките 31 май ни подари хладничък, но слънчев празник. Прекарахме един наистина чудесен, незабравим ден…

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*