Култура, Новини, Снимки

Радуил – столица на боба и на българското /снимки/

За десета юбилейна година в Радуил – на площада и на сцената в самото читалище “Христо Ботев”, се вихри международният фолклорен фестивал, посветен на прочутия и зад граница вкусен радуилски боб.
„Бобфест 2012” събра в събота и неделя – на 1 и 2 септември, над 50 фолклорни ансамбли, състави и групи, както и индивидуални изпълнители от страната и от Македония и Сърбия.
Точно на обяд бобеното топче гръмна и даде началото на фестивала.
Главната организаторка Димитрина Божилова заедно с малчуганите от местната детска градина „Вяра, Надежда, Любов и София” пуснаха в небето, над многохилядната публика, ято разноцветни гълъби.
Последваха чудесните игри на кукерите от „Златните мечки” от софийското село Челопеч и пазарджишкото Церово.
С аплодисменти бе посрещнат и огромният карнавален дракон, който танцуваше за всички в Годината на дракона и на юбилея на вкусния празник.
Да споделят веселието на местните хора и гостите и да се насладят на песните, танците, свирните и закачките, на подредените изложби и кулинарните ястия на откриването дойдоха народният представител Цветан Сичанов, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, заместник-кметовете на общината Радослав Стойчев и Васил Сайменов, общински съветници. Тук бе и радетелят на най-вкусната българска манджа, прочутият телевизионен готвач и страстен ловец Ути Бъчваров.
Към участниците и многобройната публика с топли думи се обърнаха зам.-кметът Стойчев и кметът на Радуил Любомир Димитров.
Последва празничен водосвет и благословия за здраве и берекет на реколтата от фасул. Песнопението на свещеника и църковният женски хор се сля с великолепния глас на великия Борис Христов и „Многая лета” изпълни рилските простори.
Във фоайетата на читалището и горския дом бяха открити общо 17 изложби на известни художници, занаятчии, карикатуристи, фотографи, майстори на дървото, дантелата, гоблена и шевицата.
След като бе представено журито с председател проф. Иван Тодоров с едноминутно мълчание бе почетена паметта на основателя на фестивала Георги Божилов–Гебо.
И се заредиха груповите и индивидуални изпълнения.
Възпитаниците на детската градина откриха празника и взривиха буквално многобройната публика с красивите си танци. Много аплодисменти събраха и изпълненията на вокалното трио „Омана”.
Специални поздравления получиха гостите от Македония и Сърбия – народният оркестър от с. Ораовица и танцовия състав от гр. Разбойна, който си тръгна от Радуил с една от големите награди – статуетката „Златен боб”.
Първият фестивален ден завърши с голямо народно веселие на площада, продължило и след полунощ и ознаменувано и с празнични илюминации. За всички пя и специалният гост хърватинът Дарус Деспот. На три и четири ката се вихреше голямото хоро под звуците на оркестъра, редом се бяха хванали за ръка баба и внуче.
И в двата дни чувствително бе присъствието на фестивалната сцена на самодейците от Софийско, Пазарджишко, Пернишко, Кюстендилско и Благоевградско, а най-многобройни бяха съставите и групите от Самоковска община.
Ути Бъчваров като председател на журито на кулинарната изложба отличи най-красивите и най-вкусни манджи, за които основен продукт бе бобът. Призовете грабнаха Мария Караиванова и Верка Бежанска.
Казаните с ухаещия на чубрика, джоджен и магданоз боб отдалеч привличаха през двата дни мало и голямо в двора на църквата, където 83-годишната баба Стефана Нешева сръчно въртеше черпака заедно със своите помощници. Те се похвалиха, че са гощавали всеки дошъл на празника, като са сварили общо 600 кг ароматна чорба.
И след последното изпълнение от фестивалната програма на открито на фолклорната група от Маджаре дойде дългоочакваното обявяване на наградите.
Фолклорната група „Добърските баби” от Разлог и фолклорният ансамбъл „Горнополска песен” от Овчарци, община Сапарева баня, грабнаха големите награди – статуетката „Златен боб”.
С дипломи и медали „Златен фасулицър” бяха отличени фолклорните групи от Разлог, Ихтиман, с. Таваличево и с. Горна Грашица, Кюстендилско, с. Габра, Елинпелинско, и с. Клисура, Самоковско, танцови състави от Горна баня, „Младост” – София, с. Столник, Софийско, и ансамбъл „Чинарче” – Казичене. За високо художествено хорово изпълнение бяха отличени съставите от Паталеница, Пазарджишко, Радуил, Казичене, Струмско, Благоевградско, и Шишковци, Кюстендилско. Отличен бе и танцовия ансамбъл „Дивля” от София.
Наградени бяха от организаторите и младите изпълнители от акордеонния състав при читалище-паметник „Отец Паисий” – Самоков и триото гъдуларчета от читалище „Николай Хайтов” – София.
За индивидуално изпълнение приз получиха Петя Миленова, Недко Косов от Ораовица, Македония, Димитър Логорски и Станка Делчева.
Организатори на проявата бяха кметството в Радуил, читалищното настоятелство и инициативен комитет.
Десетият „Бобфест” още веднъж доказа, че българското е живо, че фолклорът е жив и че се предава от поколение на поколение.

Любомир Кузев


Leave a Reply