Зимни спортове, Крими, Новини, Спорт, Туризъм

Развалени храни в зимните курорти

Българската агенция по безопасност на храните е открила 675 кг храни с изтекъл срок на годност при проверки в ски курортите през януари. От тези храни 40 кг са от животински произход, а 635 кг – от неживотински произход. Храните са насочени за унищожаване.
Инспекторите от областните дирекции на агенцията в Благоевград, Смолян, София област и София град са проверили 313 обекта и са издали 2 акта и 29 предписания за открити нарушения.
Най-често проверяващите са намирали храни без етикет от производител и идентификационна маркировка за произход и годност, както и неправилно съхранявани и третирани кухненски отпадъци.
Засиленият контрол на инспекторите в зимните курорти ще продължи до края на туристическия сезон – 15 март.
От агенцията казаха, че ще се проверяват обекти за търговия на дребно с храни; подвижни, временни и сезонни обекти; обекти с дейност кетъринг; заведения за обществено хранене /включително намиращите се на територията на хотелски комплекси/; туристически обекти, предлагащи услугата “all inclusive”.
Инспекторите следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение, етикетирането и действащите системи за управление на безопасността на храните.
При необходимост и по преценка проверяващите вземат проби за лабораторно изпитване.

Leave a Reply