Новини, Читателски

Разделно събиране – да, но има ли го на практика?

Преди няколко години се поде кампанията за разделно събиране на отпадъците. Замисълът беше хубав. И досега на много места в града ни стоят различните по цвят контейнери, в които разделно трябва да се събират отпадъците от хартия, пластмаса, метал и стъкло. Но използват ли се по предназначение тези контейнери?
Част от гражданите се съобразяват с надписите и разпределят боклука си наистина разделно. Но това са малка част от хората. Все още мнозина продължават да хвърлят в цветните контейнери всякакви отпадъци, без да се съобразяват с конкретното им предназначение.
Често, като погледна например в контейнера за стъкло, виждам там и книжни отпадъци, и пластмасови бутилки, и всевъзможни битови боклуци. Подобно е положението и с другите контейнери. И това не е само при нас, а навсякъде – проверявал съм.
Толкова ли е труднода се събират отпадъците разделно?! Разбира се, че не е, но трябва малко съзнание да има човек. Нали след това отпадъците се преработват и по този начин се икономисват суровини, а всеки знае, че не сме богати и трябва да пестим. Но какво се получава – хората ти създали условия за това, а ти нехаеш. Пък после роптаеш срещу данъците, скъпотията и пр.
Обръщам се обаче и с призив към фирмата, която отговаря за разделното събиране на отпадъците: нека отново се подеме разяснителна кампания, нека се подчертаят предимствата на разделното събиране, да се дадат примери, ако трябва, да се подменят контейнери и т. н.
От всички страни трябва да се положат усилия, ако искаме действително да сме като европейци и да ни е чисто навсякъде.

Б. Петров

1 Comment

  1. Благовест Коларов

    http://www.podtepeto.com/…/komatevo-i-proslav-se-vzpitavat-v-razdelno-sbirane-na-otpad.Това е истината, да се събира разделно боклука по домакинствата. Хората са го направили отдавна, но при нас изглежда някои имат интерес, от повече шарени контейнери по улиците и повече боклук, за да печелят от това!

Leave a Reply