Новини, Шарен свят

Разкриват два горски пункта и видеонаблюдение

Снимка: архив

Да се разкрият два горски пропускателни пункта – на входа на с. Бели Искър и при изхода на Самоков по пътя за Ихтиман, бе решено на среща на кмета Владимир Георгиев с директора на Регионалната дирекция по горите инж. Росен Попсавов, състояла се на 10 февруари. Ще бъде монтирано и видеонаблюдение, като Общината ще поеме разходите за поставянето му и за ремонта на самите пунктове.
В срещата участваха и началникът на РУП – Самоков Георги Тодорова, и експертът от Регионалната дирекция по горите Александър Кроснев.
Работната среща бе проведена по искане на кмета, в отговор на зачестилите случаи на бракониерство и протестите на населението, както и в изпълнение на решенията на общинското съвещание по проблема, състояло се през януари.
На пунктовете ще дежурят по график служители на Общинското лесничейство и на Държавното горско стопанство в Самоков.
Шефът на полицията Тодоров обеща пълно съдействие и постоянно съгласуване на работата между органите на реда и служителите в самите пунктове. Разквартируването на специална част от жандармерията тук /във връзка с предприетата от понеделник национална акция срещу битовата престъпност/ също ще бъде използвано в цялостната дейност за охрана на горите в района.
Ръководствата на Общината и на Регионалната дирекция на горите се обединиха твърдо около становището, че незаконната сеч трябва да се ликвидира. Дори, ако се наложи, ще се вземат драстични мерки, както преди няколко години, когато тук бе разквартируван жандармерийски отряд и се намеси и прокуратурата.
Решителни мерки се вземат и по отношение на работата на гатерите. Ще се организират повсеместни проверки на гатери, тъй като явно част от тях са основните изкупвачи на добиваната незаконна дървесина.

Leave a Reply