Новини, Политика

Разпуснаха самоковската структура на НФСБ

Парламентарно представената партия Национален фронт за спасение на България вече няма структура в града ни. Това стана ясно след среща на членовете на самоковската организация на 4 юни, когато те единодушно решиха да прекратят функциите на структурата.
По повод „Скандал провали второ събрание на НФСБ” /в. „Приятел”, бр. 22 от 3 юни т. г./ вече бившият председател на самоковската организация инж. Здравко Манчев пожела да огласи своята позиция за ставащото в партията малко преди да стане ясно, че местната структура се разпада.
„Относно проваленото събрание на 28 май искам да поясня, че дневният ред включваше отчетния доклад на председателя за периода 14.03.2015 – 14.03.2016 г., след което трябваше да се пристъпи към избор на ново ръководство. Областният координатор Павлин Цветков обаче сам се опита да вземе думата, без това да бъде гласувано от събралите се членове. Той си водеше и протоколчик – Анелия Велева от костинбродската организация на НФСБ, което също не бе подложено на гласуване”, изтъкна Манчев.
Както бе изяснено междувременно, това е второ поредно провалено отчетно-изборно събрание на местната организация. При първия опит – на 2 април, по думите на Здр. Манчев, председателят, секретарят и още двама члена на ръководството не са били допуснати до събранието, а заедно с Цветков дошли новоприети, но не в тукашната структура, членове.
„Г-н Цветков изгони нашите симпатизанти, което е нарушение на устава, според който всеки може да присъства, но няма право да предлага и да гласува решения”, подчерта Манчев.
„Николай Христов е изключен от нашата организация на 25.09.2015 г. с 27 гласа „за” и три „въздържал се”. Изпратили сме протоколното решение до Националния политически съвет и Националния контролен съвет на партията. Не съм съгласен, че тези наши действия водят до разкол и че съм създал приятелски кръгове”, категоричен бе Манчев.
Той добави, че „колкото и нескромно да звучи, аз съм си извоювал председателското място с много работа и съм спечелил доверието на нашите членове, както и те моето. Всички решения са взимани колективно чрез гласуване и това е протоколирано. Никога не съм налагал еднолично и становище.”
Във връзка с мотивите за изключването на Христов, Манчев разясни: „Под мое председателство ръководството на организацията и членовете изнесоха изборната кампания без участието на Николай Христов – секретар на нашата структура по това време, въпреки нашите молби. Именно заради това той бе изключен. С бездействието си работи срещу организацията, не срещу мен лично. Жалко е, че успя да въздейства върху Цветков и двамата не работеха за добро представяне на изборите на НФСБ, а се чудеха как да ги загубим.”
Здр. Манчев оповести и скандални неща около изборите през есента: „Нашите членове бяха номинирали кандидат за кмет на общината и за кметове на села, както и за общински съветници с явно и тайно гласуване. На 19 август 2015 г. аз, в присъствието на Христов и Цветков, представих проектосписъка на лидера на партията Валери Симеонов в централния офис в София. Присъстваха и други членове на ръководството на партията. Списъкът съдържаше имената на кандидата за кмет на Самоков и на 22 кандидати за общински съветници и бе приет без възражения. 20 минути преди крайния срок за регистриране на нашата листа обаче в Общинската избирателна комисия дойде г-н Гоцев, който лично регистрира листата на НФСБ за изборите, като ние останахме с впечатлението, че това е предложената по-рано от мен листа. На следващия ден обаче разбрахме от интернет, че става дума за пренаредена листа. Оспорихме я, тъй като за водач бе определен Христов, който след вътрешното гласуване бе класиран трети. Това остави у нас впечатлението, че за г-н Цветков ръководител и водач на листата на НФСБ за изборите в Самоков може да бъде само Христов. Поканихме г-н Христов и той подаде заявление пред Общинската избирателна комисия в мое присъствие, че желае да напусне листата. Комисията прие молбата. Следобед Н. Христов се отказа да се оттегли от мястото, но комисията не прие този обрат и не го включи наново в листата. Той оспори това решение пред Централната избирателна комисия и Върховния административен съд /ВАС/, откъдето го възстановиха за водач на листата. Консултирах се с юристи и след решение на членовете на партията оспорих лидерството му. Въпреки това ВАС потвърди номинацията на Христов за водач на листата. Приехме това и участвахме в изборите, като информирахме ръководството на партията, че при това положение не очакваме добри резултати. За съжаление, се оказахме прави.”
Манчев изтъкна, че Христов не за първи път се самономинира за водач на листа на НФСБ. По думите на Манчев, преди изборите за 42-о Народно събрание са имали друг кандидат за депутат, но Христов бил наложен административно. На следващите парламентарни избори направили строга забележка с предупреждение за изключване от партията на Христов, ако случаят се повтори. Въпреки това Христов отново бил наложен за водач на листата.
Манчев посочи и други причини за поражението на НФСБ на вота през есента. „Има голяма разлика между местни и национални избори. Между двата вота Велизар Енчев се откъсна от Патриотичния фронт и създаде своя партия, а именно той бе избран с гласовете на хората от Софийска област за депутат от Патриотичния фронт. Водихме разговори за влизане в коалиция с други партии, например с Реформаторския блок, но по решение на централата ни нямахме право да участваме с блока, тъй като там участва партията на Корман Исмаилов „Свобода и достойнство”.
„Раздорите в организацията ни бяха дело на Христов и Цветков, които внушиха на ръководството, че тук има разединение. При опита за провеждане на събрание на 2 април т. г. оборих всичките им аргументи относно моето освобождаване от партията. Присъстващите зам.-председатели на партията Данчо Хаджиев и Борис Ячев казаха, че не са информирани и обещаха да проверят случая. На 2 април от партията бе освободен редовият член Венцислав Вуков, който бе злепоставен от Цветков в пресата. На събранието на 28 май се оказа, че е станала грешка. Призовавам г-н Цветков да се извини публично в същия вестник на г-н Вуков и да каже кой е виновен”, изрази огорчението си Манчев.
По повод твърденията на Цветков за злоупотреба с партийни средства и дублиране на застъпници и членове на комисии в някои от секциите за изборите и „оголване” на други секции откъм членове на партията, Манчев отговори: „Ние така и не получихме инструкции от областния координатор за изборите и къде трябва да има застъпници и членове. Сезирал съм прокуратурата за неговите обвинения и в същото време очаквам одит от ревизионната комисия на партията.”
Той се интересува защо Цветков не търси вина за изборните резултати и от бившия секретар Христов. „Лично депозирах оставката си след изборите за местна власт, защото смятам, че така е редно. Направил съм доклад за изминалата година, от който Цветков и Христов се страхуват. Двамата извършиха пълзящ преврат в структурата ни”, катнегоричен бе Манчев.
Във връзка с подготовката за избиране на кмета на Драгушиново Георги Хаджийски за председател на самоковската структура на НФСБ пък инж. Манчев заяви: „Той бе приет в организацията през януари. Какъв е неговият принос, за да бъде издигнат толкова бързо за председател? Едва ли членовете ще го изберат, налагат го административно.”

Делян Василев

Leave a Reply