Разследват дали църковна служба е нарушила противоепидемичните мерки

Масова литургия, състояла се пред Българската божия църква в Седми квартал по време на пандемия по случай Цветница и за избавление от коронавируса, предизвика обществено негодувание и санкции.
Директорът на Областната дирекция на МВР комисар Николай Спасов заяви, че са съставени 116 акта за нарушаване на противоепидемичните мерки, включително на пастора Николай Василев и организаторите. Глобите в случая са между 300 и 1000 лв.
Според пастора са били спазени съответните разпоредби. Мястото е било дезинфекцирано, а хората са били на около 2 м разстояние един от друг и с маски. 
В другите храмове в града ни нямаше струпване на много хора.
Районният прокурор Ваня Панева каза, че ще се установи дистанцията между присъствалите и дали са спазени останалите правителствени разпоредби.
Междувременно стана известно, че само за един ден в началото на седмицата в общината полицията е съставила общо 70 акта за нарушаване на въведените противоепидемични мерки.
Всички храмове ще бъдат отворени по време на предстоящите великденски празници, но миряните бяха призовани да си останат по домовете. Литургията по случай Цветница в Митрополитската черква бе предавана на живо в неделя от 10.30 ч. на страницата на Общината. Запис от службата бе излъчен в същия ден вечерта по канал „Рила”. От телевизията уточниха, че предаването е било гледано от 6 хил. абонати.
Празничната великденска литургия и посрещането на Благодатния огън също ще могат да се наблюдават на живо на интернет страницата на Общината в събота, на 18 април, от 23.45 ч. Пълен запис на службата пък ще бъде излъчен по канал „Рила” на самия Великден – 19 април, неделя, от 12 ч.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*