Новини, Шарен свят

Разширяват гробищата на Ридо, ще се прави вероятно дом на покойника

С 5 дка ще бъде разширен гробищният парк на Ридо, информираха от общинската администрация. Целта е да се обособят нужните свободни места. Разширението ще бъде върху терен, който е оголен вследствие на незаконна сеч. Предстои да се премахнат дънерите и коренищата.
В ръководството на общината се обсъжда и направата на дом на покойника. За целта фирма „Пластимо” ще представи проект и оферта за цената.
Неотдавна и в нашия вестник читатели предложиха да се възстанови домът на покойника в гробищния парк на Ридо. През 80-те години на миналия век там такъв дом бе изграден, но след промените през 1989-а постройката бе разрушена и ограбена.
От Общината уточниха, че сега съществуващите гробни места са над 20 хил. През миналата година са закупени повече от 150 места. За същия период са починали 360 души, но за някои от тях са използвани стари парцели при положение, че са минали поне 8 години от извършено погребение на същото място. Цялата информация по тези въпроси вече се съхранява по електронен път.
Междувременно от местната администрация започват да изпращат до наследниците на починалите писма, с които ги уведомяват, че ако искат да имат право на собственост върху съответното място, трябва да заплатят за следващото десетилетие 30 лв., а за двойно място – 60 лв. В противен случай правото на ползване ще бъде прекратявано.
Прави впечатление също, че има много закупени, но неподдържани, занемарени парцели.
На 30 май е т. нар. Черешова Задушница. Във връзка с това от Общината казаха, че ще бъдат почистени алеите и нестопанисваните гробове в двата парка – на Ридо и край стадиона. За осигуряване на обществения ред по време на самата Задушница пък ще се разчита и на съдействието на Районното управление на полицията.

Leave a Reply