Ракетчици честваха 50-годишен юбилей

Фотоизложбата предизвика масов нескрит интерес…

Половин век от първия пуск на ракета честваха някогашните воини от самоковската 46-а армейска бригада. Тържеството се състоя на 5 юли във Военния клуб /ДНА/. Първият пуск е осъществен на 2 юли 1964 г. на полигона в „Капустин яр” в бившия Съветски съюз.
Юбилеят събра в слънчевия ден в града ни стотици воини – бивши и настоящи, от Самоков, София и страната, много гости.
На фона на бойни маршове и прожекция на екран на сцената о. з. полк. Симеон Симеонов, последният командир на бригадата, проследи славния боен път на самоковските ракетчици.
Бригадата е създадена на 1 ноември 1962 г., а прекратява съществуването си на 1 септември 1998 г. След първия боен пуск на 2 юли 1964 г. следват пускове през 1966, 1969, 1972, 1975, 1979, 1983, 1987 г., при които са изстреляни общо 15 ракети. Първият пуск е извършен под командването на батарейния командир капитан Антон Пенев.

16 май 1987 г. Самоковските ракетчици извършват пуск на ракета на полигона в „Капустин яр” в бившия Съветски съюз.
Снимката е направена нелегално от участника в пуска майор /по-късно подполковник/ Пламен Топалов. Авторът изрази желание да предостави безплатно подобни снимки на всички желаещи, които се обадят на тел. 0878 236 412.

Подчертан бе приносът на командирите и техните заместниците, на началниците на щаба и политотдела, на офицерите, сержантите и войниците, които в продължение на 36 години са гордостта на родната армия, а са получавали неведнъж и най-добри оценки за своята подготовка и постигнатите резултати в рамките на войските от Варшавския договор.
Бригадата дава на Българската армия четирима генерали, военен аташе, заместник-министър на отбраната.
Командири на бригадата са били полк. Стоян Нейков, полк. /по-късно ген.-майор/ Доньо Марков, полк. Кольо Кавалджиев, полк. /по-късно ген.-майор/ Иван Янков, полк. Марко Михайлов, полк. Добри Добревски, полк. Симеон Симеонов.
Заедно с овладяването на мощната съвременна техника се подобряват значително през изминалите години и десетилетия битовите условия на воините, полагат се непрекъснато грижи за тяхното патриотично възпитание и за разгръщане на културно-масова дейност.
Г-н Симеонов отчете много доброто взаимодействие на командването на бригадата и самоковския гарнизон с общинската управа, фирмите в града и местните жители, с общинските организации на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на ветераните от войните. Неведнъж воините са оказвали помощ на региона при наводнения, пожари, при прибиране на селскостопанската реколта. От своя страна и ръководството на Самоков, и гражданите са помагали винаги, с каквото могат, на ракетчиците и гарнизона.
Като героизъм в мирно време оцени С. Симеонов трудът и представянето на самоковските ракетчици.
Вълнуващи спомени за участието си в първия боен пуск преди 50 години разказа о. з. подполковник Димо Димов. Той изтъкна, че участниците в пуска са се представили отлично по всички показатели.
Присъстващите бяха приветствани сърдечно от доайена и един от първостроителите на Ракетните войски в България о. з. ген. Димитър Тодоров, който изрази своето признание към ракетчиците и благодари на организаторите за чудесната инициатива.

Част от присъстващите в залата

От името на президента и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев присъстващите бяха поздравени от военния съветник на президента контраадмирал Георги Фиданов.
„Изпълнена съм с респект и уважение към вас”, каза в приветствието си народната представителка Ирена Коцева.
Кметът Владимир Георгиев поднесе поздравителен адрес и изтъкна живата многогодишна връзка между народ и армия. „Не сте забравени, прекланям се пред вас”, възкликна г-н Георгиев.
О. з. ген. Вълчо Фотев приветства воините и подари книги на контраадмирал Фиданов и о. з. подполковник Димов.
Поздравителни адреси бяха поднесени и от името на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, от името на зам.-министъра на отбраната Иван Иванов, от името на командира на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев, от името на председателя на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о. з. ген. Стоян Топалов, от Журналистическото дружество в Самоков и други организации.
Много запасни генерали, офицери и старшини бяха наградени с почетни грамоти.
Изразено бе всеобщо признание към Самоков като люлка и столица на Ракетните войски в България.

В началото на събранието с едноминутно мълчание и ставане на крака бе почетена паметта на починалите воини-ракетчици.
Сред присъстващите бяха и зам.-кметът Васил Сайменов, о. з. ген. Ангел Главев, о. з. полк. Любен Костов и др.
Във фоайето на Военния клуб бе уредена богата експозиция, която със снимки и текст разказваше за бойния път на самоковските ракетчици.
По случай юбилея бяха издадени и фотоалбум и диск със снимки.
За живота на ракетчиците разказват и в книгите си, издадени през различни години, о. з. ген. Димитър Тодоров и бившите офицери в самоковската бригада Стоян Пекунов, Милан Стоилов, Димитър Атанасов. Статия за началото на Ракетните войски в страната и специално за самоковските ракетчици с автор о. з. полк. Любен Костов „Приятел” помести в бр. 44 от 20 юни т. г.
Голям концерт изнесоха след деловата част на тържеството Ансамбълът на въоръжените сили – квартетите „Армейска песен”, „Лавена” и солисти, както и хорът на ветераните с диригент Борис Стрински, даровитата малка певица Маргарита Бочева и танцовият състав „Самоков” с ръководител Станислав Крумов към читалище „Младост”.
Спомените оживяха и на другарския обяд след тържеството.

Тодор Попов

Гостите от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*