Други, Новини, Спорт

Ралито започва днес, скоростен етап и атракции ще има в Самоков

Георги Янакиев-младши и Чавдар Здравков

23 екипажа са дали заявка за участие в 46-ото рали „България”, което ще се състои на 17, 18 и 19 юли в нашия район.
Във връзка с предстоящото рали Георги Янакиев-младши, директор на състезанието, даде на 14 юли в Самоков пресконференция. Ралито ще бъде кръг от европейския шампионат. За първи път ще бъде организирано с участието на комисията по безопасност на движението при СБА. Проявата е в памет на почетния гражданин на Самоков и дългогодишен ръководител на федерацията по автомобилистите Георги Янакиев и починалия наскоро автомобилен състезател Тодор Славов.
На 17 юли, в петък, от 18 ч. на площад „Захарий Зограф” ще има демонстрация за безопасно движение с участието на юноши. На площада ще има автомобил-симулатор, предвиждат се игри и каскади с мотори. Ще присъстват изтъкнатите състезатели Крум Дончев, Димитър Илиев и Екатерина Стратиева.
Ралито ще бъде открито със специална церемония в същия ден от 20 ч.
При откриването ще има и автомобилни демонстрации по бул. „Искър”. Самото рали ще се проведе в събота и неделя, на 18 и 19 юли. Планирани са 512 км преходи, от които 196 състезателни километри с 14 скоростни отсечки.
От името на организаторите Чавдар Здравков благодари на кметовете на Самоков, Ихтиман и Костенец за оказаното съдействие при подготовката на ралито. Той обясни, че над 360 души са ангажирани за подготовка на трасето и по време на състезанията.
Специалният етап ще се състои в Самоков, а след финала ще има шоу с дрифт автомобили.
Междувременно от МВР информираха, че във връзка с провеждането на ралито ще бъде спряно движението на 17 юли, петък, от 10.30 до 15 ч. по пътя Бели Искър – Боровец за провеждането на свободната тренировка на състезателите (шейкдаун).
В събота, на 18 юли, от 13.45 до 19 ч. и на 19 юли от 8.20 до 11.10 ч. ще бъде спряно движението от Радуил до Боровец.
Движението пък от Бели Искър до Боровец отново ще бъде спряно на 18 юли от 14.08 до 19.30 ч. и на 19 юли от 8.03 до 10.30 ч. и от 11.30 до 15.30 ч.
На 18 юли, събота, във връзка с провеждането на специалния скоростен етап в града ни от 17.30 до 20.30 ч. ще бъде затворена ул. „Ген. Михайлов” от ул. ”Преспа” в кв. „Самоково” до кръстовището на бул. „Искър” и самият булевард по посока на Боровец през кръговото кръстовище в посока на ул.”Цар Борис III” и до ул.”Митрополитска”.
Определени са зони за зрителите и паркинги, както и обходни маршрути.
Призовават се гражданите да се съобразяват с посочените пунктове за наблюдение и да заемат предварително местата си, да не пресичат трасето и да изпълняват указанията на длъжностните лица.

Leave a Reply